Tehno & Nauka

Koliko često je potrebno da restartujemo telefone i laptopove?

Iako ih stalno koristimo i očekujemo da nam uvijek budu dostupni, pojedine uređaje kao što su telefoni, tableti i laptopovi ipak s vremena na vrijeme treba restartovati.

Koliko često treba restartovati smartfon

Kratak odgovor je: ne toliko često. Smartfoni su dizajnirani da budu aktivni sve vrijeme. Ipak, ideja mobilnog telefona jeste da u svakom trenutku neko može da vas kontaktira.

Naravno, ipak ga je potrebno restartovati s vremena na vrijeme. Potrebno je da restartujete svoj telefon kada instalirate OS apdejte, ako ste dovoljno srećni da vam i dalje stižu.

U slučaju da telefon počne da baguje, restart takođe može da bude od koristi. Možete da ručno ugasite određene procese i aplikacije, ali restart to rješava mnogo bolje, a pritom oslobađa i RAM.

Kao što je to slučaj i sa drugim hardverom, ako vam je telefon iznenada topliji tokom rada, restart bi i to trebalo da riješi.

Sve u svemu, nije potrebno da često restartujete svoj telefon.

Koliko često treba restartovati tablet

U osnovi, tableti bazirani na ARM tehnologiji kao što su iPad i Android tableti, funkcionišu kao i smartfoni.

Vaš tablet bi trebalo da bude upaljen sve vrijeme. Restartujte ga ako počne da baguje ili se pregrijava.

Stvari su malo drugačije za x86 Windows tablete kao što je Surface pro linija.

Njih treba tretirati kao Windows 8 laptope.

Intel ili AMD tablete treba restartovati kada instalirate novi softver, nakon bezbjednosnog skeniranja ili kada ventilator počne da da pravi buku.

Međutim, Windows 8 tableti su dizajnirani tako da gotovo uopšte ne koriste bateriju kada su u sleep modu.

Koliko često treba restartovati laptop

Ovo zavisi od platforme na kojoj ste. Ako je u pitanju Windows 8 ili 10 laptop, trebalo bi da ga restartujete onoliko često koliko je to potrebno. S vremena na vrijeme laptop će se usporiti i restart bi trebalo da ga ponovo ubrza.

Restart je potreban i nakon instaliranja apdejta i softvera, kao i kada su ventilatori glasni i uređaj se grije više neko obično.

Sve ovo se takođe odnosi i na Mac laptopove kao što je MacBook.

Stvari su malo drugačije kada su u pitanju Windows 7, Vista ili Windows XP uređaji. To je uglavnom zbog potrošnje energije.

Starije verzije Windowsa bi najčešće trebalo gasiti kada završite sa korišćenjem uređaja. Tako ćete potrošiti manje novca na energiju i zaštititi komponente koje i dalje nastavljaju da po malo rade kada laptop nije isključen.

Kada treba restartovati PC

Ovdje se odnose gotovo identična pravila kao i za Windows laptopove. Sve zavisi od verzije Windowsa koju koristite.

Starije kompjutere treba gasiti dnevno jer troše struju kad god su upaljeni.

Send this to a friend