Kosmos

Amerikanka, Rus i Bjeloruskinja uspješno sletjeli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Foto: EPA-EFE/PAVEL MIKHEYEV / POOL
Foto: EPA-EFE/PAVEL MIKHEYEV / POOL

Ruska svemirska letjelica Sojuz s Amerikankom, Rusom i prvom Bjeloruskinjom u istoriji, uspješno je danas sletjela na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Posada koju čine američka astronautkinja Trejsi Dajson, iskusni ruski kosmonaut Oleg Novicki i Marina Vasilevska – prva bjeloruska kosmonautkinja, koja ima 33 godine, poletjela je prije tri dana letjelicom Sojz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.Prvobitno zakazano za četvrtak, polijetanje je u posljednjem trenutku iz tehničkih razloga bilo odloženo za subotu.

Oni su se na ISS pridružili astronautima NASA Loral O’Hari, Meju Dominiku, Majku Baratu i Žanet Eps, te Rusima Olegu Kononenku, Nikolaju Čubu i Aleksandru Grebenkinu.

Dajsonova je na ISS treći put gdje bi trebalo da šest mjeseci prije nego što se vrati na Zemlju u septembru sa Kononenkom i Čubom, koji će tada završiti jednogodišnju misiju.

Novicki je u stanici četvrti put.

Vasilevska će na ISS provesti 12 dana i vratiće se na Zemlju sa O’Harom.

Svemirska stanica, koja je služila kao simbol međunarodne saradnje poslije Hladnog rata, sada je jedna od posljednjih oblasti saradnje Rusije i Zapada zbog agresije na Ukrajinu.

NASA i njeni partneri se nadaju da će nastaviti da rade na stanici do 2030. godine.

Sojuzi su dugo bili jedini način da se stigne do Međunarodne svemirske stanice, a već nekoliko godina prevoz obavlja i američka privatna kompanija SpaceX milijardera Ilona Maska.

Sve to nije umanjilo ambicije Rusije koja bi da svoje učešće na ISS okonča iduće godine i da se koncentriše na izgradnju sopstvene svemirske stanice.

 

Send this to a friend