Kosmos Naučnici upozoravaju

Asteroid Bog haosa proletjeće veoma blizu planete Zemlje

Posljednji naučni proračuni pokazuju da će ogromni asteroid nazvan “Bog haosa” /99942 Apofis/ proći pored zemlje za deset godina 2029, ali veoma blizu – na udaljenosti manjoj od nekih meteoroloških i komunikacionih satelita.

Potencijalni udar ovog asteroida, širokog 340 metara, mogao bi imati “devastirajuće posljedice za život na Zemlji”, upozorava naučna javnost.

Kako prenosi britanski portal “Ekspres”, brzina kojom će “Bog haosa” proletjeti pored Zemlje iznosiće 40.000 kilometara na sat, a asteroid će biti vidljiv sa Zemlje.

Naučnici su svjesni da bi se njegova putanja, dok dođe do naše planete, mogla promijeniti.

Problem je, navode stručnjaci, što trenutno nema nikakve odbrane od velikih asteroida.

Šef “Spejs iksa” i “Tesle” Ilon Mask na “Tviteru” je podijelio članak o “Bogu haosa” i naveo da je svjestan da će jednom “veliki kamen” udariti u Zemlju.

O opasnostima iz svemira često je govorio u naučnik iz Nase DŽozef Nat. On je upozorio da bi veliki objekat iz svemira, poput asteroida kakav je udario u Zemlju i uništio dinosauruse prije 66 miliona godina, ponovo mogao udariti u planetu.

Problem je u tome što, ako bi naučnici i spazili objekat koji je na putu prema Zemlji, ne postoji konkretan način na koji bi planeta mogla da se zaštiti od udara i spriječi potencijalno uništenje ljudske vrste.

Neki naučnici predlažu da Nasa napravi letjelicu za presretanje svemirskih objekata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pušti bogati
Gost
Pušti bogati

Baš nas briga, nema više dinosaurusa, ne može im asteroid ništa.

free samples
Gost
free samples

jedino tako bi mozda dprs i milo otisli sa vlasti

Nema veze
Gost
Nema veze

Velika krtola.

stoseradi
Gost
stoseradi

Ajde makar jednom nemojte da copy/paste od rijeci do rijeci sa tudjih portala. Eto, toliko vas molim. Kad bi samo znali koliko ste gluposti mlatnuli…

Send this to a friend