Kosmos

Asteroid uhvaćen u gravitaciji Zemlje, mogao bi nakratko da nam bude susjed

Jedan asteroid je očigledno uhvaćen u gravitaciji planete Zemlje i astronomi kažu da bi to mogao biti njen novi svemirski susjed, bar nakratko, piše američki tehnološki sajt CNET.

Astronomi iz projekta pretrage svemira “Katalina” (Catalina Sky Survey) koji finansira NASA, kažu da su primijetili da je jedan asteroid uhvaćen Zemljinom gravitacijom.

“Zemlja je privremeno zaroblila jedan novi predmet – mogući mini-mesec koji je nazvan ‘2020 CD3’ “, objavio je Kasper Virchos, učesnik tog projekta.

On je dodao da je tokom noći 15. februara, njegov tim iz “Kataline” uočio taj predmet – mali asteroid čiji prečnik je po njegvoj računici svega 1,9 do 3,5 metra.

Zvanična svjetska organizacija koja se time bavi – “Centar za male planete”, potvrdila je da je taj predmet blizu Zemlje i da izgleda da je ušao u orbitu oko nje prije oko tri godine. To je tek drugi od oko milion poznatih asteroida za koji se zna da je ušao u Zemljinu orbitu, napisao je Virchos i time objasnio da je to zato važno otkriće.

Prethodni sličan asteroid, nazvan “2006 RH120”, takođe otkriće “Kataline”, obletao je Zemlju 18 mjeseci 2006. i 2007. godine.

Sjedište projekta “Katalina” je u Lunarnoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta Arizone, u gradu Tusonu, gdje radi i astronom-istraživač Virchos.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

pošto je kvadrat?

Send this to a friend