Kosmos

Astronauti će u svemiru dobiti mikrotalasnu pećnicu, praviće kolače

epa05501544 A handout picture made available by NASA on 20 August 2016 shows International Space Station (ISS) Expedition 48 crew members Kate Rubins (L) and Jeff Williams (R) preparing to grapple the SpaceX Dragon supply spacecraft from aboard the ISS, in space, 20 July 2016. Rubins and Williams successfully conducted a spacewalk on 19 August 2016 to install the first of two international docking adapters (IDAs). The new docking port will enable the future arrival of US commercial crew spacecraft. EPA/NASA HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Mikrotalasna pećnica poslata je na Međunarodnu svemirsku stanicu (IŠ) kako bi astronauti mogli da sprovedu eksperiment s kolačima, prenosi BBC.

Teretna kapsula je sa specijalnom “svemirskom mikrotalasnom” i sastojcima za kolače lansirana u subotu iz američke savezne države Virdžinije.

Astronauti bi trebalo da testiraju kako visoke temperature i nulta gravitacija utiču na oblik i konsistenciju kolača. Biće to prvo pečenje kolača u svemiru, navodi BBC.

Hotelski lanac Hilton Double Tree, koji je obezbijedio sastojke, saopštio je da bi taj “istorijski kulinarski eksperiment” trebalo da u dugotrajne boravke u svemiru unese “dašak doma”.

Kapsula Signus ponijela je još neobične opreme, uključujuci dijelove sportskih automobila i prsluk za zaštitu od radijacije.

Astronauti će na IŠ-u testirati udobnost prsluka, a italijanski proizvođač automobila Lamborgini poslao je uzorke karbonskih vlakana kako bi se utvrdilo kako na njih utiče direktno svemirsko zračenje.

Kapsula teška 3.700 kilograma trebalo bi da na IŠ stigne u ponedjeljak.

Send this to a friend