Kosmos

Četiri astronauta dvije nedjelje na Mjesecu

Pomračenje mjeseca

NASA naučnici otkrili su nove detalje o planiranoj misiji na Mjesec, a članovi nove ekspedicije bi, kako se tvrdi, po površini Zemljinog satelita mogli da prošetaju čak četiri puta.

Tokom šetnji astronauti će prikupljati uzorke, te vršiti druge naučne zahvate, a prije ljudske misije bi na Mjesec mogao da stigne rover kojim će moći da se upravlja na daljinu.

Opcija za upravljanje je opisana kao „Tesla ‘Smart Summon’ opcija, samo na Mjesecu“ što znači da će misija moći da se odvija na više punktova, što će omogućiti da se prikupi i više uzoraka.

Tako bi sljedeća misija na Mjesec mogla da astronaute izvede na površinu ovog nebeskog tijela, te im omogući da tamo provedu do dvije nedjelje.

Kako tvrde iz NASA, misija bi trebalo da se dogodi prije 2030. godine, a nakon one koja je planirana za 2024. godinu.

Skeptici ističu da agencija nije dobila potrebna sredstva ni za prvu misiju, i dodaju da bi najave još uvek trebalo uzimati sa rezervom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PetarPan
Gost
PetarPan

Ne mogu slećeti na mjesec.Kao što ni Amstrong nije.Danas im je lakše lažirati slijetanje sa kompjuterskom animacijom…

Baranin
Gost
Baranin

Ameri uvjek imaju problema sa raketama. Treba da finansiraju ruski projekat (posto Rusi nemaju sredstava za tako nesto, makar ne jos,a rakete su im neuporedivo bolje) i da odu za godinu dana, ali sve to je jos uvjek politickog duha. Prestici ce ih Kina sve.

Khan1
Gost
Khan1

Ne vjerujem da ce stici da ih posalju do 2024-te godine, jer SLS – Slapce Launch System raketa je 2 godine probila rok. Trebala je bit testirana 2017-te…Cini mi se da NASA ovakvim tempom nece poslat astronaute na Mjesec barem do 2030-te godine. No, da su pametniji i da rade zajedno sa Rusima, KInezima, Evropljanima, Indijcima, i svim ostalima bilo… Više »

Đon
Gost
Đon

A kako su bili ono ’69. godine? E viva Nevada!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Ameri stari mjesečari, neka prošetaju malo.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

A śedi kod tate i mame naloži vatru dobro jer će mama da te kupa.

Send this to a friend