Kosmos

Danski naučnici otkrili: Mars je nastao brzo nakon Sunčevog sistema

Čvrsta kora Marsa formirala se vrlo brzo nakon nastanka Sunčevog sistema, ističe se u studiji u kojoj se pretpostavlja da su se uslovi za nastanak života pojavili na Crvenoj planeti veoma rano.

Da bi na planeti mogla postojati voda u tečnom stanju potrebna je čvrsta površina, dakle kora.

Koautor studije Martin Bizaro iz Danskog prirodnog muzeja u Kopenhagenu kazao je za AFP da rezultati upućuju da su na Marsu mogli postojati okeani i život mnogo prije nego na Zemlji.

“Rano djetinjstvo” Marsa otkriveno je zahvaljujući analizi njegovog meteorita NWA 7034 pronađenog u pustinji Sahari i nazvanog Crna ljepotica.

Iz sitnog uzorka tog meteorita izdvojeno je sedam dragocjenih zrna cirkona, čvrstog minerala koji je preživio različite geološke procese, a zatim ih je analizirala grupa naučnika koja je utvrdila vrijeme njihove kristalizacije.

“Iz toga smo zaključili da se površina Marsa veoma brzo kristalizovala: već 20 miliona godina nakon Sunčevog sistema – koji je nastao prije 4.567 milijardi godina – Mars je imao čvrstu koru koja je bila pogodna za nastanak okeana i života”, rekao je Bizaro.

Prema njegovim riječima, ti rezultati se mnogo razlikuju od “postojećih modela po kojima je solidifikacija planete trajala 100 miliona godina”.

“Ovi novi podaci znatno proširuju vremenski okvir u kojem je moglo biti života na Marsu”, dodao je Bizaro.

Crna ljepotica, otkrivena 2011. godine, težila je 319,8 grama. Gram se prodavao po 10.000 eura.

Danski muzej je kupio 44 grama od kojih je pet zdrobio kako bi mogao izdvojiti pet cirkona za analizu.

1 Komentar na "Danski naučnici otkrili: Mars je nastao brzo nakon Sunčevog sistema"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend