Kosmos

EU izdvaja 17 milijardi eura za novi svemirski program

Evropska unija će izdvojiti 17 milijadi eura za svemirski program za period od 2021. do 2027. godine.

Evropski parlament odobrio je predlog Evropske komisije da u sledećem dugoročnom razdoblju (2021-27) EU izdvoji 16,9 milijardi eura za dalje osnaživanje uloge EU u oblasti istraživanja svemira, prenio je SEEbiz.

Novi svemirski program EU predviđa veća ulaganja u aktivnosti na istraživanju, kao i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru.

“Naš je plan jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za Galileo i Kopernik, povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana”, rekla je evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju, Elzbieta Bienkovska.

Kako je dodala, ta ambicija je pretvorena u konkretan program, tako da Evropa ostane svjetski predvodnik u svemirskom sektoru. Oko 200.000 stručnjaka zaposleno je u svemirskom sektoru Unije.

Zbog toga je ključno, smatraju poslanici, na svim nivoima podržavati razvoj naprednih vještina u sektorima povezanima sa svemirom te podržati aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja.

Evropska komisija je predložila da se sve postojeće i nove svemirske aktivnosti objedine u jedinstven program, čime će se programi Galileo, EGNOS i Kopernik spojiti u jedan program, pa će im se dodati dvije nove inicijative, ŠA i GOVSATCOM.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Nema veze
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nema veze
Gost
Nema veze

E pa bilo je i vrijeme…

Send this to a friend