Kosmos

Fizičar objavom zbunio svijet: Da li je ovo kobasica ili zvijezda najbliža Suncu

Foto: Twitter/Etienne KLEIN

Francuski fizičar Etjen Klajn izvinio se nakon što je priznao da je fotografija zvijezde Proksime Kentauri, koju je prije nekoliko dana objavio na svom Tviteru, zapravo fotografija komada kobasice.

“Fotografija Proksime Kentauri, najbliže zvijezde Suncu koja je udaljena 4,2 svjetlosne godine od nas“, napisao je Klajn prije nekoliko dana uz fotografiju kobasice i dodao da je fotografiju napravio NASA-in teleskop Džejms Veb.

Ljudi na Tviteru su to uglavnom shvatili kao šalu, ali šala nije svima prijala i mnogi korisnici ove društvene mreže su ga napali i poručili mu da on, kao ugledni naučnik, ne bi smio da objavljuje informacije bez da ih prethodno provjeri.

“Neprikladno je da dijelite ovakve stvari, a da odmah ne istaknete da su lažne“, glasio je jedan od komentara.

Na kraju, Klajn se izvinio i priznao da se šalio.

“U svijetlu nekih komentara, osjećam obavezu da objasnim da je tvit koji prikazuje navodni snimak Proksime Kentauri bio šala. Naučimo da budemo oprezni prema argumentima autoriteta, kao i prema spontanoj elokvenciji određenih slika“, napisao je fizičar.

U šaljivom tonu je dodao da, prema savremenoj kosmologiji, ništa što postoji u mesnicama ne postoji nigdje osim na Zemlji.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
SembegarSembegarVischyNarcis ZgubidanHeh
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sembegar
Gost
Sembegar

Znači, to je toliko daleko (a najbliža nam je) da tamo može da bude krcato vanzemaljskim diskotekama, a da nikad za to ne saznamo (i obratno, da oni nikad ne saznaju da niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore).

Sembegar
Gost
Sembegar

Koliko se ja śećam kad sam bio tamo zadnji put, ovo je Proxima Kentauri.

Vischy
Gost
Vischy

Francuski humor….jedini gori je srbijanski

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Sa tog planetarnog sistema sa dva sunca su nedavno uhvatili signal koji ukazuje da tamo ima nekog,ali se to krije široj javnosti.

Heh
Gost
Heh

Kulen najgori.

Send this to a friend