Kosmos

Izrael poslao prvog robota na Mjesec: Ja sam početak

Lansiranjem rakete Falkon iz Kejp Kanaverala na Floridi počela je istorijska misija Izraela na Mjesec.

Ovo je poduhvat koji je se finansira iz privatnih fondova, a cilj je da se spusti na površinu Mjeseca. Raketa nosi robota po imenu Berešit, što na hebrejskom znači “Ja sam početak”.

Do sada su projekte sa istim ciljem realizovale samo svemirske agencije SAD, Rusije i Kine.

Robot se otkačio od rakete visoko iznad naše planete i samostalno nastavio put ka odredištu za koji će mu biti potrebno oko dva mjeseca.

Organizacija SpaceIL koja stoji iza projekta, saopštila je da se nada da će ovaj događaj “inspirisati ostale”.

“Iako smo imali ograničene resurse, ovim potezom smo pokazali kakva je izraelska genijalnost. Veoma je važno što smo pokazali inicijativu i razvili tehnologiju”, rekao je Moris Kan, glavni donator i predsjednik organizacije SpaceIL.

Kako je počeo ovaj projekat?

Sve je krenulo tako što je Gugl 2007. godine kroz projekat Lunar XPRIZE ponudio novac nevladinim organizacijama koje bi mogle da realizuju projekat slijetanja na Mjesec.

Nijedna od organizacija koje su se prijavile nisu uspjele da ispune prvobitno postavljene rokove i Gugl je povukao novčanu nagradu. Ipak, nekoliko organizacija je obećalo da će nastaviti da razvija projekat, a među njima je bio i SpaceIL.

Šta će Berešet da radi na površini Mjeseca?

Ako robot vrijedan gotovo 90 miliona eura uspješno sleti na Mjesec, trebalo bi da napravi fotografije i pošalje ih nazad, a zatim je planirano magnetsko istraživanje. Berešit bi trebalo da sleti na ravnicu Mare Serenitatis na sjevernoj hemisferi Mjeseca jer tamo zaista postoje određene magnetske anomalije.

Vođa tima na Zemlji, profesor Oded Aharonson iz instituta Vajzman, kaže da Mjesec nema opšte magnetno polje, ali da su stijene i određene oblasti na različitim magnetnim nivoima.

A kakva je veza robota sa Velikom Britanijom?

Robot Berešit bi trebalo da provede dva dana na površini Mjeseca, a uspjeh misije u velikoj mjeri će da zavisi od motora Leros koji je napravljen u Velikoj Britaniji.

Ovaj tip motora je napravila kompanija Namo u Veskotu, a najčešće se ugrađuje u telekomunikacione satelite. Upravo ovaj motor pokreće satelit kada se on otkači od rakete sa koje je lansiran.

Inženjeri su motor za izraelskog robota morali donekle da prilagode, pa su skratili diznu i povećali silu potiska.

Ovaj motor bi trebalo “nježno” da odgura robota do Mjeseca i osigura da ima stabilno i mekano prizemljenje.

Jedna od glavnih prednosti motora Leros je što može da izdrži nekoliko “vrućih ponovnih paljenja”, rekao je Rob Veskot iz kompanije Namo.

“Kada koriste naše motore, ljudi ih obično upale i ostave da rade satima, a onda ih ugase i ne diraju danima ili čak nedjeljama i motor može da se ohladi. SpaceIL je za ovu priliku tražio motor koji može da se upali, zaustavi i onda ponovo upali poslije samo nekoliko sekundi iako se nije ohladio”, dodao je Veskot.

Šta dalje?

Šta god da se desi, Berešit će biti upisan kao prva privatno finansirana svemirska letjelica.

I američka i evropska svemirska agencija najavile su da će u budućnosti koristiti ovakve komercijalne varijante za određene projekte na Mjesecu.

4

avatar
1000
2
2
0
 
4
Decak iz vodeYesdukaxyz
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
duka
Gost
duka

Bᵉrešît na hebrejskom znači “u početku” i to su prve riječi Hebrejske Biblije, ili Starog Zavjeta. To je ujedno i hebrejski naziv Prve knjige Mosjsijeve koja se zove Postanje. Dakle: “U poĉetku stvori Bog nebo i zemlju” — בְּרֵאשִׁ֖ית בָּרָ֣א אֱלֹהִ֑ים אֵ֥ת הַשָּׁמַ֖יִם וְאֵ֥ת הָאָֽרֶץ׃

Yes
Gost
Yes

Kol hakavod Duka!

xyz
Gost
xyz

Poslali robota jer covjeka nece uskoro niti je ikada covjek koracao Mjesecom.Da jeste ,opet bi bio tamo,ne bi se cekalo vise od 50 godina pod izgovorom da je Mjesec dovoljno istrazen.

Decak iz vode
Gost
Decak iz vode

Pa išlo se opet i to nekoliko puta. Je li stvarno misliš da su jedini put bili kad su išli Nil Armstrong i Baz Oldrin?
Malo se informisi prije nego počneš glupe teorije zavjere

Send this to a friend