Kosmos

Jedinstvena zelena kometa sjutra najbliža zemlji

Foto: Shutterstock / buradaki

COMET C/2002 E3 (ZTF) sjutra će biti najbliži Zemlji. A zanimljivost ove komete je da se nikada neće vratiti, piše Hrvatski astronomski savez.

Kometa C/2022 E3 (ZTF) je dugoperiodična kometa koja je došla sa same ivice Sunčevog sistema, odnosno iz Oortovog oblaka, a otkrila ju je opservatorija Transient Faciliti Zvicki u martu 2022. godine.

Kometa je izuzetno zelene boje zbog svog hemijskog sastava i interakcije sa sunčevom svjetlošću. Najbliže Zemlji biće 1. februara na nekih 42 miliona kilometara, a već je posljednjih dana vidljivo golim okom sa mjesta sa visokokvalitetnim tamnim nebom bez svjetlosnog zagađenja.


Može se vidjeti i iz urbanih sredina koristeći manji dvogled, a kroz dvogled posmatrač će moći da je vidi kao blijedu mutnu tačku, okruglu izmaglicu“, pišu oni, prenosi Index.hr.

„Prolazak komete ZTF (C/2022 E3), za koju se spektakularno kaže da je ovde prvi put u 50.000 godina, najvjerovatnije će biti, kako mi kažemo, ‘prvi put, posljednji put i nikada više’. Naime, zbog svoje parabolične putanje, ova kometa, nakon što obiđe Sunce, vjerovatno se neće vratiti kod nas, već će najvjerovatnije izleteti iz Sunčevog sistema u međuzvjezdani prostor.

Ova činjenica znači jedinstvenu priliku da pogledate nešto što možete vidjeti samo jednom u životu i što vjerovatno poslije vas niko više neće vidjeti“, kažu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
PgUp
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PgUp
Gost
PgUp

Nadam se, da će slično da se desi i sa ovim na vlasti… “da smo vidjeli samo mi i što vjerovatno poslije nas niko više neće vidjeti”

Send this to a friend