Kosmos

Karte za svemirske letove u prodaji od sljedeće godine

Ako ste ikada željeli da poletite u svemir, vrijeme je da počnete sa štednjom jer već od sljedeće godine će biti moguće kupiti kartu za svemirske letove.

To su prošle sedmice najavili iz Blue Origina, svemirske kompanije najbogatijeg čovjeka na svijetu i šefa Amazona Džefa Bezosa. Već krajem ove godine Blue Origin trebalo bi da počne sa testiranjem raketa za podorbitalne letove s ljudskom posadom, dok bi prodaja karata za komercijalne letove trebalo da počne sljedeće godine.

U dosadašnjim testiranjima letjelice New Shepard nije učestvovala ljudska posada, ali uskoro će se i to promijeniti, a ako svi testovi prođu bez problema, onda će doći red i na svemirske turiste koji će, dakle, 2019. moći kupiti kartu i rezervisati svoje mjesto na letu u svemir.

Tačan datum, kao i cijena ovakvih letova još nisu poznati, ali je jasno da karta za put u svemir neće baš biti jeftina. Bob Smit, izvršni direktor Blue Origina, je u nedavnom obraćanju medijima rekao kako se prvo moraju pobrinuti da je “konfiguracija dobra, stabilna i spremna za let”, a kada to postignu onda će krenuti u interne razgovore oko cijena, kao i oko cijelog procesa svemirskih letova.

Zahvaljujući Blue Originu i sličnim kompanijama, tokom sljedeće decenije možemo očekivati popularizaciju svemirskog turizma za one najhrabrije, na početku samo kao letove u svemir, a potom možda i kao letove na Mjesec, Mars i druge planete.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend