Kosmos

Loše vrijeme odložilo istorijski let SpaceX-a u svemir

Raketa Falkon 9, privatne kompanije SpaceX, milijardera Elona Maska nije lansirana danas sa NASA kosmodroma Kenedi na Floridi zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Kapsula Dragon na raketi Falkon 9 trebalo je da poleti za Međunarodnu svemirsku stanicu u 16.33 po lokalnom vremenu (22.33 po srednjeevropskom vremenu) sa istog lansirnog podijuma koji je upotrijebljen za misije Apola za Mjesec prije pola vijeka.

Bob Benken i Dag Harli trebalo je da budu prvi američki astronauti koji su poslije skoro devet godina sa američkog tla poletjeli ka Međunarodnoj svemirskoj stanici, u zajedničkom poduhvatu NASA i kompanije “Spejsiks” Ilona Maska, ali je lansiranje rakete danas odloženo zbog loših vremenskih uslova.

Benken i Harli stigli su električnim automobilom “Tesla” do Floride, a potom su smješteni u “nos rakete” Falkon 9, koju je napravila kompanija Spejsiks, što su prenosili brojni američki i svjetski mediji.

Lansiranju rakete trebalo je da prisustvuje i američki predsjednik Donald Tramp, koji je iznio nadu da će ponovno slanje rakete u Zemljinu orbitu sa američkog tla podići duh nacije posle mjeseci borbe sa korona virusom, prenosi AP.

To je prvi put da se raketom i kapsulom, sagrađenom od privatnog novca, šalju ljudi u svemir, a skoro deceniju pošto je to učinjeno sa teritorije SAD.

Jedini razlog zašto je NASA pristala na slanju astronauta u raketi finansiranoj privatnim novcem je to što se kompanija “SpacX” pokazala kao izuzetno pouzdana, a i cijena je bila relativno niska.

Tokom proteklih deset godina ta kompanija je lansirala oko 100 raketa, od kojih se većina bezbjedno vratila na zemlju, čime je postala dominatna u industriji i procijenjena joj je vrijednost na 40 milijardi dolara.

Send this to a friend