Kosmos

Lovac na planete otkrio novu Super-Zemlju

Foto: YouTube

Najnoviji lovac na planete, koji je NASA u aprilu lansirala u svemir, po imenu TESS, već je uspio “da se pohvali” prvom planetom koju je otkrio.

NASA je u ponedjeljak objavila fotografiju južnog neba na kojoj se mogu vidjeti na stotine hiljada zvijezda, koje će naknadno biti analizirane u potrazi za tragovima prolaska planeta ispred njih.

Riječ je o prvoj fotografiji koju su snimile sve četiri kamere satelita, koja prikazuje područje koje će biti analizirano. To je, međutim, samo bilo zagrijavanje.

Stručnjaci NASA su potom objavili nacrt rada koji za temu ima prvu planetu koju je otkrio TESS. Oni navode da je u pitanju Super-Zemlja, koja se nalazi u orbiti zvezde Pi Mense, udaljenoj 60 svjetlosnih godina, piše C Net.

NASA je u postu na Tviteru potvrdila otkriće potencijalnog kandidata za upis na listu planeta. Inače, novootkriveno nebesko tijelo oko svoje zvijezde obiđe (orbitira) za 6,3 dana.

Otkriće ove Super-Zemlje očekuje dodatne analize i potvrde.

Super-Zemlja, međutim, nije sama. Nedaleko od nje se nalazi još jedna džinovska planeta, desetak puta veća od Jupitera, kojoj je potrebno 2.100 dana da orbitira.

Još jedan rad, objavljen u srijedu, pominje otkriće zvijezde LHS 3844 udaljene 49 svjetlosnih godina. Njena planeta je dobila oznaku LHS 3844b, a svoju zvijezdu obiđe za samo 11 sati.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Globetrotter
Gost
Globetrotter

Hahahahaha..a šta ako brzo otkrijemo istinu-da je Zemlja ravna i da su ovo sve laži?

Box1
Gost
Box1

Jedina istina je da je tebi ravan IQ…Its 0 nigguh.

Bole
Gost
Bole

Neko je preskakao lekcije u osnovnoj skoli 🙂 Da si sta slusao, vec bi imao dovoljno dokaza (koje mozes sam provjeriti) i ne bi pricao gluposti koje pricas 🙂

CrnaGoraAneMNE
Gost
CrnaGoraAneMNE

Ocete li ga ovako napadat i za evoluciju? Da ;i ste porijeklom majmuni ili vas je Bog stvorio a Bole i Box1? Sve vise je dokaza da nas odavno lazu a da je NASA broj 1 u tome, da nece istinu da iznesu jer bi se srusio cijeli svetski poredak. Ja ne vjerujem da je zemlja ravna ali ni da… Više »

Send this to a friend