Kosmos

Misija spremna, počinje istraživanje sunčevih polova

ilustracija

Svemirska letilica koju su zajednički izgradile američke i evropske agencije za istraživanje kosmosa krenula je na put ka Suncu tokom kojeg će imati neviđen pogled na njegova dva pola, što će pomoći istraživačima da razumiju kako ogromna magnetna energija naše zvijezde utiče na Zemlju.

Letilica Solarni orbiter poletjela je sa lansirne rampe u Floridi u nedjelju u 23:03 po lokalnom vremenu i samostalno će otvoriti niz solarnih panela i antena, prije nego što nastavi put ka Suncu u okviru desetogodišnje misije na kojoj će mapirati polarne regione zvijezde.

Mapiranje sunčevih polova moglo bi da omogući naučnicima da prvi put posmatraju koncentrisane izvore solarnih vjetrova, mlaz plazme i čestica koje zrače ka spolja i održava zaštitin spoljni mjehur solarnog sistema koji diše u harmoniji sa solarnim vjetrom, piše Rojters.

Letjelica nosi 10 instrumenata, među kojima je šest teleskopa, a oni se nalaze iza toplotnog štitnika koji može da podnese temperaturu od skoro 538 stepeni Celzijusa. Letjelica može da dostigne 42 miliona kilometara od Sunca, što je 95 odsto razdaljine između te zvijezde i Zemlje.

Koristeći gravitaciju Zemlje i Venere, orbiter će se približiti Suncu i na kraju sinhronizovati sa njegovom rotacijom. Svakih 25 dana, kada sonda dođe do najbliže tačke, otvoriće se mali prozori na površini toplotnog štita da bi instrumenti snimili i utvrdili kako se površina Sunca vremenom mijenja.

Rezultati misije će pomoći Nasi da utvrdi kako može da zaštiti svoje astronaute od radijacije, a naučnici će saznati i kako vremenski uslovi u svemiru izazivaju oštećenja na satelitima i elektronskim uređajima oko i na Zemlji.

Tags
Send this to a friend