Kosmos

Misteriozna tamna oluja otkrivena na Neptunu

Tokom rutinskog godišnjeg praćenja vremena na planetama našeg Sunčevog sistema, Nasin svemirski teleskop Habl otkrio je novu veliku misterioznu tamnu oluju na Neptunu.

Poput Zemlje, Neptun imaju godišnja doba koja su uslovljena nekim specifičnim karakteristikama u njegovoj atmosferi. Međutim, godišnja doba na Neptunu su mnogo duža nego na Zemlji. Ne traju mjesecima, nego se čak protežu i decenijama.

Novi Hablov pogled na Neptun pokazuje tamnu oluju koja je otkrivena u septembru 2018. godine na sjevernoj hemisferi Neptuna i koja je široka 11.000 kilometara.

Desno od tamne mrlje ili vrtloga, koja se vidi na fotografiji koju je Nasa objavila, vide se bijeli „oblaci“.

Naučnici su otkrili da se oluja pojavljuje tokom južnog leta na planeti i nije jasno kako se formira.

Habloova posmatranja pokazuju da je već u 2016. godini povećana aktivnost oblaka prethodila pojavljivanju vrtloga. Fotografije ukazuju na to da se vrtlozi verovatno razvijaju dublje u atmosferi Neptuna, postajući vidljivi tek kada vrh oluje dosegne veće visine.

To je četvrti i najnoviji misteriozni tamni vrtlog koji je Habl uhvatio od 1993. godine. Još dvije tamne oluje otkrivene su 1989. godine.

Studija koju je vodio Univerzitet Kalifornija, procenjuje da se tamna mrlja pojavljuju svake četiri do šest godina na različitim geografskim širinama, a nestaju posle otprilike dvije godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gligor73
Gost
Gligor73

Necu ni da citam , sto me zanima Neptun. Meni bitno da ovdje kod nas ne bude oluje….

Send this to a friend