Kosmos

Misteriozni objekat leti oko Zemlje, astronomi u čudu

Astronomi su uočili misterizoni “objekat” koji plovi oko Zemlje i povremeno oko Mjeseca. Naučnici pretpostavljaju da se radi o “laganom materijalu”-metalnoj foliji, koja je zaostala od rakete nakon lansiranja.

Oni su ovaj objekat nazvali A10bMLz, a navode da im nije jasno sa koje rakete je taj materijal.

Kako piše Independent, ta stvar se ponekad približi na oko 600 kilometara od Zemlje, ali su naučnici primijetili i da se okreće oko Mjeseca.

Navode i da je zbog svoje male mase, A10bMLz veoma osjetljiv na pritisak zračenja od Sunca. To znači da se njegova orbita mijenja “haotično” iz dana u dan i iz sedmice u sedmicu, navode istraživači Opservatorije u Londonu (NBO), koja ga je analizirala.

To znači, navode, da je nemoguće u potpunosti predvidjeti gdje bi A10bMLz mogao dalje da odleti. Ta stvar se ponaša poput plastične kese na vjetru.

Mogao bi ponovo da uđe u zemljinu atmosferu u narednim mjesecima, ali bi samo i mogao da nastavi da leti oko naše planete.

Ovo nije prvi put da astronomi uoče ovakve stvari u svemiru, ali je prvi put da je uočena ovakva putanja.

Objekat je prvi put viđen pomoću havajskog teleskopa Atlas. Dalja analiza Opservatorije u Londonu utvrdila je da je “objekat” veoma lagan, relativno širok, i uočena je njegova “čudna” putanja.

8 Komentara na "Misteriozni objekat leti oko Zemlje, astronomi u čudu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend