Kosmos

Na Neptunu konačno zabilježeno ono što je decenijama traženo

Teleskop Habl zabilježio je mračnu oluju na Neptunu, veliku dovoljno da se na Zemlji protegne od Bostona do Portugalije.

Oluju je prvi put otkrila Nasina letelica Vojadžer 2 kasnih osamdesetih godina prošlog vijeka, a teleskop od tada pokušava da je zabolježi.

Oluja je poslednji put primjećena 2015 godine, ali je prvi put fotografisana tek nedavno.

Kada su je vidjeli prvi put, naučnici su procijenili da se proteže u pojasu dugačkom 4.989 kilometara. Njegova dužina sada iznosi oko 3.700 kilometara, što znači da se oluja najvjerovatnije stišava.

Možete vidjeti kako izgleda na seriji Nasinih fotografija:

Naučnici smatraju da se sastoji od vodonik sulfida, ali još ne znaju mnogo toga o njoj. Prvo su, na osnovu predvidljivih putanja Neptunovih vjetrova, smatrali da će nestati nakon što se približi ekvatoru, ali je umjesto toga krenula ka njegovom južnom polu, prenosi Biznis insajder.

Inače, oluje na drugim planetama mogu da traju od nekoliko godina do nekoliko vjekova. Primjera radi, Velika crvena tačka na Jupiteru najvjerovatnije traje od 17. vijeka, dok je najduža zabolježena oluja na Zemlji trajala 31 dan. U pitanju je uragan Džon iz 1994. godine.

Send this to a friend