Kosmos

Nađeni tragovi života na Veneri?

Foto: Wikipedia

Astronomi su u atmosferi Venere, na visini od 50-ak kilometara, detektovali fosfan koji obično ispuštaju živi organizmi. Nisu uspjeli da otkriju drugi proces kojim bi mogli da objasne ovu pojavu, osim kao produkt organizma.

“Sada će mnogi da pokušaju da objasne otkud fosfan tamo gdje nema živih bića, i ja te napore pozdravljam”, rekla je naučnica Klara Susa-Silva, dodavši da je ili u pitanju život ili neki fizički ili hemijski procesi koje ne očekujemo na stjenovitim planetama.

Ova pojava takođe je otvorila vrata mogućnosti da je na Veneri (s prosječnom temperaturom većom od 460 stepeni Celzijusevih) opstao neki oblik života koje ogromna toplota nije uništila.

Venera se smatra “bliznakinjom” planete Zemlje, jer su obije planete slične veličine, mase i stjenovite kompozicije. Ali tu njihove sličnosti prestaju, jer tamo gdje je na Zemlji voda, na Veneri je vreo predio.

Stanje na Veneri je toliko loše da su mnogi naučnici vjerovali da je planeta zapravo mrtva. Neki stoga smatraju da fosfani nisu nusproizvod “plutajućih” stanovnika Venere. Ipak, organizmi se još uvijek čine kao najlogičnija pretpostavka.

“Nevjerovatna je i pomisao da bi tu nešto moglo da živi okruženo sumpornom kisjelinom. Svi geološki i fotohemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli da proizvedu fosfane kakve smo vidjeli”, smatra profesorka Džejn Grivz sa Univerziteta u Kardifu.

5

avatar
1000
3
2
0
 
5
TuborgAtlas1985ŽeljkoSRKNarcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Atlas1985
Gost
Atlas1985

Ima li korone na Veneru?

Željko
Gost
Željko

Gore treba posaditi pipun….

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

To su neki organizmi srpskog porijekla100%?

SRK
Gost
SRK

Jes,serbi su ‘ nebeski narod’! Ðe nas Bog kazni da živimo pored njih.

Tuborg
Gost
Tuborg

Hahahaha vrh

Send this to a friend