Kosmos

Najveći nivo ugljen-dioksida u zadnjih 800 hiljada godina 

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopštila je  da je opet prevaziđen rekord u emisiji gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Njihov nivo najveći je u poslednjih 800.000 godina.

Nivo gasa u atmosferi, koji se mjeri pomoću instrumenata na Havajskoj opservatoriji Mauna Loa, za mjesec april prelazi 410 djelova na milion (ppm). Ovo je najveća koncentracija gasa za zagrijavanje toplote koja je ikada zabilježena u Opservatoriji, gdje se direktna mjerenja odvijaju više od 60 godina, dajući nam najduži detaljni zapis.

Uprkos sve većoj pažnji koju državnici širom svijeta pokazuju prema ovom problemu, količina ugljen-dioksida koji se svake godine ispušta u atmosferu dodatno je povećana.

U Izvještauj WMO stoji da je neophodno da se smanji emisija štetnih gasova kako globalna prosječna temperatura ne bi dalje rasla, prenosi CNN.

Keelingov otac, Charles David Keeling, počeo je da vrši mjerenja na Mauni Loi 1958. godine kada je koncentracija bila 315 ppm.

Prije industrijske revolucije, nivoi su prirodno rasli tokom više hiljada godina, ali nikada nisu prešli 300 ppm u bilo kojoj tački u poslednjih 800.000 godina.

“Rast je direktna posljedica velikih emisija CO2 iz fosilnih goriva”, rekao je Keeling CNN-u.

Okeani i kopnene biljke uklanjaju dosta viška ugljen-dioksida iz atmosfere, oko 50 odsto, dok se ostatak zagrijava u atmosferi.

Ugljendioksid se naziva i “gas sa efektom staklene bašte” zbog svoje sposobnosti da zatvori sunčevo zračenje u atmosferi Zemlje i zagrije planetu. Bez nje, planeta bi bila previše hladna da bi podržala život.

Ali ljudska (ne)aktivnost povećala je nivo gasa na vrlo opasan nivo.

“Nadam se da će zagrijavanje usporiti u narednih deset godina, pošto obnovljivi izvori energije, poput vjetra i solarnih zraka, nastavljaju da zamjenjuju fosilna goriva”, poručuje Keeling.

B.M.

Send this to a friend