Kosmos

NASA krenula u do sada najveći lov na vanzemaljce

NASA je 18. aprila ove godine lansirala najsnažniji planetarni teleskop kojim bi trebalo da bude otkriveno oko 50 planeta koje su slične našoj Zemlji. Tek prije nekoliko dana teleskop se našao između Zemlje i Mjeseca i počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, tražeći male kamene planete slične našoj planeti.

Ovaj teleskop će u naredne dvije godine da posmatra oko 200.000 zvijezda i potencijalno će da otkrije hiljade novih planete koje su udaljenje i po 200 svjetlosnih godina od Zemlje

Naime, 25. jula, TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) konačno je ušao u jedinstvenu orbitu između Zemlje i Mjeseca, kada je počeo da skenira 85 odsto noćnog neba, odnosno “gleda” udaljene solarne sisteme i “lovi” male, kamenite planete poput Zemlje.

“Znate da ima više planeta od zvijezda u našem univerzumu? Radujem se čudnim, fantastičnim svjetovima koje ćemo otkriti”, rekao je Pol Herc, direktor astrofizike NASA u saopštenju, govoreći o TESS.

Astrofizičarka sa MIT i zamjenica naučnog direktora zadužena za projekat TESS, Sara Siger rekla je za Biznis Insajder da možda neće trebati mnogo vremena ovom teleskopu da nađe prve “kandidate”, odnosno planete nalik zemlji, a koje se nalaze izvan Sunčevog sistema.

Seager i ostali eksperti očekuju da će u narednim godinama naći desetine svjetova poput Zemlje, možda udvostručiti inventar potencijalnih planeta na kojima bi mogao da bude moguć život.

Istraživanje može da dovede i do prvog pogleda na atmosferu malih, kamenitih vanzemaljskih svjetova i možda, ali samo možda – prvi indirektni dokaz da bi vanzemaljski život mogao da postoji izvan našeg solarnog sistema.

Na mnogo načina, TESS je produžetak najvećeg zahvata NASA-e u potrazi za planetama nalik zemlji van sunčevog sistema, koji se zove Keplerov svemirski teleskop.

Kepler je lansiran u martu 2009. i “gledao” je u mali prostor više od tri godine. U dvije višegodišnje misije, Kepler je pronašao skoro 4.000 planeta. To je naučnike navelo na zapanjujuće zaključke – u našoj galaksiji Mlečni put moglo bi da bude dva biliona planeta.

Kepler je takođe pronašao oko 50 svjetova veličine Zemlje koje mogu biti nastanjene. Google-ov algoritam vještačke inteligencije je od tada prešao kroz podatke i vjerovatno našao još takvih planeta.

TESS će koristiti tehniku da pronađe planete slične koje je našao i Kepler, ali će to biti izuzetno moćnija misija. Ako je Keplerov prostor za pretragu bio poput eksplozije, onda će TESS-ov biti eksplozivna granata ili bomba.

TESS će voditi svoj lov uzimajući slike različitog sektora neba svakih 27 dana, a lansiran je raketom SpaceX.

“TESS će otkriti hiljade planeta“, objašnjeno je na veb stranici na kojoj je predstavljen ovaj projekat.

Istraživači koji rade na TESS-u očekuju da otkriju najmanje 50 kamenih svjetova veličine Zemlje koje bi naučnici trebalo da istraže – što je dvostruko više što je Kepler pronašao.

Međutim, TESS će vjerovatno naći mnogo više od toga, jer gleda više zvijezda (i Kepler se suprotstavio predviđanjima svojih stvaraoca).

“Pronalaženje kandidata za planete je samo prvi korak u dugotrajnom procesu praćenja diskriminacije između stvarnih planeta”, rekla je Siger.

Kada se otkrića do kojih bude došao TESS potvrde to će biti od vitalnog značaja za naredni najmoćniji i najveći teleskop koji će NASA pokrenuti marta naredne godine.

Naime, NASA će sljedeće godine da lansira najveći teleskop na svijetu “Džejms Veb” koji će raditi na temperatiuri od minus 233 stepena Celzijusa i čiji će takođe zadatak da bude pronalaženje života u svemiru.

2 Komentara na "NASA krenula u do sada najveći lov na vanzemaljce"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend