Kosmos

NASA lansirala mikrosatelit prema Mjesecu, želi tamo postaviti svemirsku stanicu

Foto: NASA

NASA je juče lansirala mikrosatelit jedva veći od mikrotalasne pećnice u svemir u sklopu vraćanja ljudske posade na Mjesec.

Raketa koja je nosila sićušni modul CAPSTONE uspješno je lansirana s novozelandskog poluostrva Mahia.

“Naš nevjerovatan tim upravo je poslao CAPSTONE na putanju u mjesečevu orbitu”, rekao je Bradley Smith iz NASA-e, a prenosi AFP.

Lunarna stanica Gateway

Ako sve pođe po planu, CAPSTONE će za četiri mjeseca krenuti u pravolinijsku orbitu oko Mjeseca. Tokom orbite će prolaziti kroz najbližu poziciju, oko 1600 kilometara udaljenu od Mjeseca, i onu najdalju, na nekih 70.000 kilometara udaljenosti.

Trebao bi “kružiti” oko našeg prirodnog satelita najmanje šest mjeseci kako bi naučnici bolje razumjeli karakteristike orbite. Tačnije, pokazaće slažu li se NASA-ini modeli s realnom potrebom za snagom i pogonom kako bi se održala orbita, piše NASA.

Ovaj mali satelit, težine kofera, zapravo je probni test za NASA-inu svemirsku stanicu Gateway koja bi trebala orbitirati oko Mjeseca i služiti kao polazna tačka za istraživanje našeg prirodnog satelita.

Gateway bi takođe trebao poslužiti za proučavanje naše planete, heliofizike, mjesečeve i planetarne nauke, nauke o pojavi života, astrofizike i istraživanja fundamentalne fizike. Naime, omogućiće bolji uvid u te nauke jer će pružiti bolji pogled na Zemlju, Sunce, Mjesec i svemir od onoga sa Zemljine površine ili iz Zemljine orbite.

HALO model – mjesto za posadu

HALO je model u kojem bi se trebali nalaziti astronauti tkom posjeta Gatewayu. U njemu će se nalaziti upravljački sistemi, ali će služiti i kao prostor u kojem će se obavljati naučna istraživanja.

Prva tri naučna instrumenta za Gateway već su odabrana. Dva od njih, Heliophysics Environmental and Radiation Measurement Experiment Suite (HERMES) i European Radiation Sensors Array (ERSA), letjeće van Gatewaya kako bi pratili sunčevo zračenje i vremenske prilike u svemiru.

HERMES će pratiti solarne čestice niže energije koje su ključne za naučna istraživanja Sunca, uključujući solarne vjetrove. ERSA će pak analizirati zračenja na višim energijama. The Internal Dosimeter Array (IDA) nalaziće se unutar modula HALO kako bi se pratio uticaj zračenja na posadu i njen cirkulatorni i centralni nervni sistem.

Baza na Mjesecu?

Naučnici se nadaju da će se ovakav tip orbite pokazati kao jako učinkovit jer koristi gravitaciono privlačenje Mjeseca i Zemlje kako bi se smanjila potrošnja goriva.

U sklopu istog projekta NASA planira na Mjesec poslati prvu ženu. Takođe namjerava izgraditi Mjesečevu bazu i iskoristiti to iskustvo kao odskočnu dasku prema letu s ljudskom posadom na Mars.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Narcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pravit će se hadronski sudarač u svemiru koji će biit pravoliniski i mnogo duži od Cerna,treba pronaći hipotetički”graviton”a možda i dokaz da su srbi zbilja neki vanzemaljci,zato se valjda ne mogu uklopit u zemaljsko društvo?

Send this to a friend