Kosmos

NASA otvara svemirsku stanicu za turiste

Američka agencija NASA saopštila je da će od iduće godine uz plaćanje odobravati svemirskim turistima i firmama da koriste Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) za kraće boravke.

NASA će dozvoliti do dvije kratke privatne misije godišnje, a u pitanju će biti boravci do 30 dana, a potencijalno bi do dvanaestak privatnih astronauta moglo da boravi na MSS godišnje.

Privatne astronaute će isključivo prevoziti dvije kompanije koje za sada razvijaju letjelice za NASU, Spejseks sa kapsulom Kru Dragon i Boing koji gradi kapsulu Starlajner.

Te kompanije će birati klijente i naplaćivaće put što će biti najskuplji dio avanture, otprilike 58 miliona dolara povratni put, koliko su prosječno naplaćivali Nasi za prevoz njihovih astronauta.

Međutim, turisti će dodatno platiti NASI boravak u orbiti, za hranu, vodu i cio sistem podrške na Stanici, što će koštati oko 35.000 dolara na noć po astronautu.

Međunarodna svemirska stanica ne pripada NASI. Ona je sagrađena sa Rusijom od 1988. godine i druge zemlje učestvuju i šalju astronaute, međutim SAD kontrolišu većinu njenih modula.

Send this to a friend