Kosmos

NASA tvrdi da čovjek može trajno da se nastani na Mjesecu

Naučnici se sve više trude da stvore uslove kako bi čovjek u skorije vrijeme mogao da bude na Mjesecu.

U prilog tome ide i informacija da naučnici koriste rezultate dva eksperimenta izvršena na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) kako bi razvili formulu za pravljenje betona na Mjesecu kakav bi bio potreban za izgradnju trajne baze za ljude, saopšteno je iz američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

U saopštenju se navodi da će ljudima, nakon što naprave trajnu bazu na Mjesecu, biti potreban čvrst materijal koji će moći da izdrži udare solarne radijacije i meteorita. Naučnici iz Nase ističu da je najvjerovatnije da će to biti beton.

Glavni istraživač u oba eksperimenta na MSS Aleksandra Radlinska izjavila je da je istraživanje fokusirano na cementnu pastu koja bi držala zajedno betonsku smjesu.

“Želimo da znamo šta raste unutar betona baziranog na cementu kada nema procesa koji izaziva Zemljina teža, kao što je sedimentacija”, dodaje ona.

Nasa je objasnila da se, ukoliko se voda doda cementu, dešavaju kompleksne promjene u strukturi molekula, tokom kojih se stvaraju male kristalne strukture koje se međusobno vezuju.

U saopštenju se dodaje da je odnos vode i cementa ključan za proces efikasnog kombinovanja sastojaka betona, kao i za određivanje snage i izdržljivosti gotovog betona.

Naučnici moraju da ustanove da li će odnos ovih sastojaka biti drugačiji na Mjesecu, gdje je gravitacija šest puta slabija nego na Zemlji.

Istraživanje je sprovedeno usljed izvještaja o tome da su SAD saopštile plan uspostavljanja trajnog prisustva na Mjesecu do 2028. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Mjesec je sveta srpska zemlja.

Roki
Gost
Roki

Nece moci da se veze, tj zgusne. Bit ce kao ovsena kasa

Cantona777
Gost
Cantona777

Ocu ja !!

Daks
Gost
Daks

Ako pošaljete tri Srbina jednog će da ubiju i da ga zakopaju pa onda da kažu đe su Srbski grobovi tu je Srbija!

Knez
Gost
Knez

Xe xe xe da je vjecna

Drale
Gost
Drale

Ne baljezgaj

Send this to a friend