Kosmos

NASA tvrdi da je uočila Super Zemlju

Planeta, udaljena oko 31 svjetlosnu godinu od nas, koju je snimio Nasin satelit „Tes“, po mišljenju naučnika koji su proučili snimke mogla bi da ima idealne uslove za razvoj života.

Nasa je planeti dala ne baš originalno ime, „GJ 357d“, ali istraživači su joj dodali nadimak „Super Zemlja“ zbog pretpostavke da na njoj vladaju slični uslovi kao i na Zemlji, samo što je mnogo veća od naše planete.

“Veoma smo uzbuđeni jer mislimo da je ovo prva obližnja super-Zemlja na kojoj bi ljudi mogli da žive“, navela je dr Lisa Kaltenger koja je bila rukovodilac ovog istraživanja.

„Zbog guste atmosfere planeta „GJ 357d“ bi mogla da zadrži vodu na svojoj površini, poput Zemlje i nadamo se da ćemo u narednim snimanjima uspeti da zabilježimo i znake života“, dodala je Kltenger.

Dijana Kosakovski sa Instituta za astronomiju „Maks Plank“ u Hajdelbergu, koja je koautor posebnog rada iz oblasti astronomije i astrofizike, smatra da se novootkrivena planeta nalazi na spoljnjoj orbiti oko svoje zvijezde i da do nje dopire približno isti iznos energije kao što dopire do Marsa sa Sunca.

„Ukoliko planeta ima gustu atmosferu, što će tek biti utvrđeno narednim istraživanjima, mogla bi da zadrži dovoljno toplote kako bi se zagrijala i omogućila da na njenoj površin bude tekuće vode“, navodi Kosakovska.

Nedaleko od „GJ 357d“ nalazi se i „GJ 357b“ koja je nazvana „Vrućom Zemljom“ i koja je za oko 22 odsto veća od naše planete. Tu je i „GJ 357c“, koji je najmanje 3,4 puta veća od Zemlje.

Naučnici smatraju da su ove dvije planete previše vruće da bi omogućile uspješan život, ali da bi „GJ 357d“ mogla da ima savršene uslove za nastanak i opstanak života.

Samo saznanje da bi na planeti mogla da postoji tekuća voda motiviše naučnike da pronađu način da otkriju ima li na njoj i znakova života.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
MontenegrinawetinjaPanjoDel PeroPedja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
awetinja
Gost
awetinja

Nije mi jasno kakve to veze ima sa plažnim barovima?!

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Ma to je srpska planeta,i ta i sve oko nje! Ali neprijatelj iz Nase oce da je otrgne od matice!!

Del Pero
Gost
Del Pero

Cim se nadje planeta na kojoj je moguc zivot ova ide na otpad

Pedja
Gost
Pedja

Tu nedje se krije 4 s planeta .

Svašta
Gost
Svašta

Zašto bismo tamo živjeli? Šta fali Zemlji?

Panjo
Gost
Panjo

Ne fali nista, ali ako nastavimo i dalje ovako da je tretiramo, bojim se da ce biti frke.

Dr n
Gost
Dr n

Pod hitno tamo da se posalju svi nasi politicari i iz vlasti i opozicije oni ce da opstanu sigueno jer su neunistivi inace kad htjednu izbore da organizuju nek se sami biraju narod se ionako nista ne pita

Send this to a friend