Kosmos

Naučnici iznenađeni, galaksije rotiraju istom brzinom

Astronomi su, na sopstveno iznenađenje, otkrili da sve galaksije u svemiru, bez obzira na veličinu, rotiraju istom brzinom i da jednu rotaciju naprave za milijardu godina.

Vođa istraživanja Gerhard Meurer rekao je da je otkriće o ujednačenom rotiranju galaksija “prilično čudno”.

“Pomislio sam da je to prilično čudno. Male i velike galaksije – sve rotiraju za isto vrijeme”, rekao je profesor Meurer iz Međunarodnog centra za radijska astronomska istraživanja.

Istraživači su pronašli i dokaze o tome da se starije zvijezde nalaze bliže ivicama galaksija, iako se očekivalo da se tu nađu novoformirane zvijezde i gas.

Prema dosadašnjim teorijama, galaksije se razvijaju u dužem vremenskom periodu i postepeno se šire, pri čemu starije zvijezde zauzimaju mjesto bliže centru diska.

Meurer je rekao da će ovo otkriće pomoći astronomima da shvate gdje se galaksije završavaju i da više ne gube vrijeme i procesorsku moć kompjutera na oblasti izvan njihovih ivica.

Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu “Mjesečni zapisi Kraljevskog astronomskog društva”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ano Minus
Gost
Ano Minus

Krajnje logicno. Sto zu zvijezde starije to su prije krenule na put i dalje su od centra. Ako je “Veliki prasak” istinit, logicno je da su mladje zvijezde kasnije napustile “kolijevku” i s toga su blize centru.

Libero
Gost
Libero

Da nisi ti sto ,,pobrkao,, u shvatanju ,,velikog praska,,?Ta teorija se odnosi na cijeli svemir a ne na galaksije pojedinacno.Do sada se tvrdilo da su u centrima galaksija crne rupe koje prave ,,kovitlac,, materije znaci ,,usisavaju,, je.Po ovome sto su objavili izgleda da je ta teorija pogresna i da materija tj zvijezde i planete ,,izlaze iz centra galaksije..

tebra
Gost
tebra

a ako je teorija velikog praska tacna, kako to da se neke galaksije sudaraju? po inerciji to ne bi smjelo da se desi jer se svemir siri i udaljava od kosmickog “jajeta”

Send this to a friend