Kosmos

Naučnici žele da preusmjere asteroid ka Zemlji

Nebrojano filmova snimljeno je na temu asteroida koji idu ka Zemlji sa kojom će se sudariti ukoliko se on na neki način ne uništi ili ne preusmjeri. Međutim, naučnici sa Univerziteta Glazgovu rade na novom šokantnom eksperimentu. Oni naime žele da preusmjere asteroide da idu ka Zemlji.

Oni žele da počnu da privlače asterioide ka zemlji, a njihov razlog je, kažu, jednostavan. Kroz njih bi mogli da istražuju život u svemiru i koriste ih za vađenje rijetkih metala. Zato bi novo istraživanje moglo da im omogući privlašenje mnogo svemirskog kamenja u Zemljinu orbitu, piše The Sun.

Autori naučnog članka navode da bi voda i metali koji bi se iz izvlačili mogli da budu pogodni za dalja istraživanja ili za nove misije na Međunarodnoj svjetskoj stanici. Naučnici dodaju i da bi vodu mogli da razdvoje u vodonik i kiseonik i da ih koriste kao gorivo.

Ova njihova teorija ne važi, kako kažu, za veće asteroide, jer njih ne bi mogli da zaustave i oni bi se sudarili sa našom planetom, dok bi oni koji su mnogo mali, onog trenutka kad bi ušli u našu atmosferu sagorjeli.

Pitanje je kako bi oni privukli, a onda i zaustavili određeni meteor. Pa na isti princip na koji funkcioniše letilica “Mars Reconnaisseance Orbiter” koja koristi određeni manevar “aerobreaking” da bi promijenila svoju orbitu ili brzinu pomoću atmosfere planeta kao otpor koji može da ih povuče za slijetanje.

Na ovaj način asterioidi koji uđu u zemljinu orbitu mogli bi da se uspore, a naučnici da sa njih sakupe sve što im je potrebno. Nakon toga bi sagorjeli.

U svemu tome značajnu ulogu bi igrala i bespilotna letilica koja bi obavila najveći dio posla kako bi se izbjegle ljudske žrtve.

Da ovo nije samo scenario za dobar naučno-fantastični film govori i činjenica da su naučnici već pronašli asterioid sa kojim će to da pokušaju da urade. U pitanju je asteroid 2005 VL1. Naučnici naime tvrde da je ovaj kamen savršen po veličini i gustoći za njihovu misiju, kao i da je njegova brzina kretanja savršena.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend