Kosmos

Nevidljivi neprijatelji koji su naselili Mliječni put

Ako ikada dođemo u fazu da krstarimo galaksijom kao u “Ratovima zvijezda“ onda moramo biti jako oprezni jer je naš Mliječni put prepun crnih rupa.

Iako biste očekivali da je pun mističnih objekata, nova istraživanja pokazuju da u našoj galaksiji postoji oko 100 miliona crnih rupa!

“Uspjeli smo da izračunamo koliko bi crnih rupa trebalo da postoji, a broj se završio u milionima – više nego što smo očekivali“, kaže Džejms Bulok, profesor fizike i astronomije na Univerzitetu Kalifornija.

Bulok kaže da su destruktivni predmeti u kosmosu postali česta pojava, a gravitacioni talasi koji nastaju sudaranjem crnih rupa su ih podstakli da utvrde njihov tačan broj.

“Otkrivanje gravitacionh talasa je velika stvar. Ali, onda smo pogledali detaljnije kako izgleda spajanje udruživanje dvije ogromne crne rupe. Upravo nas je to i podstaklo da istražimo koliko su česte crne rupe ovih veličina i šta se dešva u slučaju njihovog spajanja“, rekao je on.

Većina crnih rupa nastaje kao rezultat kolapsa zvijezde koja je završila svoj život. Na osnovu onoga što se do sada zna, istraživači su uspjeli da dođu do broja koliko crnih rupa koje usisavaju sve pred sobom postoji tamo gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Biohazard
Gost
Biohazard

Sta ako su crne rupe sistemi za putovanje svemirom ? Nasa galaksija ima oko 300 milijardi zvijezda da se zna , oko svake kruze petine i desetine planeta , a broj galaksija je isto oko 300 milijardi da se zna , a mi i dalje mislimo da smo jako bitni u svemu tome …

Nostalgija
Gost
Nostalgija

Ko je preživio milijarde iz ’93., ovih 100 miliona crnih rupa neće mu teško pasti.

Send this to a friend