Kosmos

Ova djevojka je zaslužna za prvu fotografiju crne rupe

Jučerašnji dan ušao je u istoriju-svijet je vidio prvu fotografije crne rupe u istoriji, a velike zasluge za to idu dvadesetdevetogodišnjoj djevojci po imenu Kejti Buman.

<<<Veliko otkriće: Prva fotografija crne rupe<<<

Buman je predvodila tim koji je radio na algoritmu uz pomoć kojeg je fotografija nastala.

Nevjerovatna fotografija crne rupe, koja je od Zemlje udaljena 500 miliona triliona kilometara objavljena je juče, a riječ je o poduhvatu za koji se do nedavno smatralo da je nemoguć.

Buman je fotografisala dok je njen lap-top učitavao istorijski trenutak.

„Gledala sam u nevjerici dok je prva fotografija crne rupe nastajala”, napisala je u Buman na Fejsbuku uz fotografiju.

Fotografiju je obradio njen algoritam koji je počela da pravi prije tri godine, dok je bila student Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT).

Kejti je predvodila rad na projektu u kojem su učestvovali Laboratorija za kompjuterske nauke i vještačku inteligenciju na MIT-ju, Hajstak opservatorija i Harvard Smitsonijan centar za astrofiziku.

Fotografiju crne rupe napravio je teleskop „Horizont događaja”, koji je zapravo mreža osam povezanih teleskopa širom svijeta. Nakon što je prvi prikaz crne rupe objavljen, Buman je postala popularna širom planete- toliko da je njeno ime bilo trending na Tviteru.

Buman je trenutno asistentkinja na Kalifornijskom institutu za tehnologiju i insistira na tome da čitav tim zaslužuje podjednake pohvale. U pokušaju da se napravi fotografija crne rupe učestvovalo je više od 200 naučnika.

„Niko od nas to ne bi mogao sam”, izjavila je Buman za CNN.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
ja pa ja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ja pa ja
Gost
ja pa ja

Guglaj Andrew Chael.

Send this to a friend