Kosmos

Ova planeta je toliko mračna da naučnici ni ne znaju kako izgleda

Mnogo toga još je nepoznato u vezi sa svemirom, a jedna od tih nepoznanica je šta je to WASP-104b i kako to uopšte izgleda?

Taj ogromni gasoviti svijet veličine Jupitera, za koga kažu da je “tamniji od uglja”, jedna je od najmračnijih planeta ikada primijećenih u svemiru. Ona je u stanju da “proguta” i do 99 odsto svjetlosti koju emituju okolne zvijezde.

Naučnici su pretpostavku o izgledu mračne planete iznijeli pomoću “tranzitne metode”, na osnovu koje se mjeri pomračenje udaljene zvijezde u trenutku kada planeta prolazi ispred nje. Na taj način, uspjeli su da posmatraju i pokušaju da je opišu tu planetu.

Autor istraživanja, astronom sa britanskog Univerziteta Kili, Teo Močnik rekao je za magazin Nju sajantist.

“Od svih tamnih planeta koje sam mogao da pronađem u literaturi ova je među prvih pet. Mislim da je treća.”

Položaj planete WASP-104b je takav da je jednom svojom stranom uvjek okrenuta Suncu, dok je njena druga strana stalno okrenuta suprotno od Sunca. To za posljedicu ima da sa jedne strane traje vječni dan, dok je sa druge strane stalno noć.

Naučnici pretpostavljaju da je osvijetljena strana planete mračna zbog toga što se na njoj ne formiraju led i oblaci, koji odbijaju zračenje zvijezda i tako osvjetljavaju planetu.

Ipak, ovo nije najmračnija planeta u svemiru. Ta “čast” pripada planeti TrES-2b, prvi put otkrivenoj 2011. godine. U vrijeme njenog otkrića, astronom Dejvid Kepler je izjavio:

“TrES-2b znatno manje reflektuje svjetlost od crne akrilne boje. Ona je zaista neki dalek otuđen svijet.”

Ovakva otkrića podsjećaju nas koliko je Zemlja zaista mala u poređenju sa ostatkom univerzuma, kao na to koliko bi još istraživanja moglo da bude sprovedeno.

Send this to a friend