Kosmos

Pogledajte galaksiju u kojoj blješte nove zvijezde rođene u bliskom susretu

Galaksija nepravilnog oblika NGC 4485 pokazuje sve znake sudara i prožimanja sa galaksijom u prolasku. Taj slučajni susret raspršio je novu generaciju zvijezda, i vjerovatno planeta.

Na desnoj strani galaksije sijaju zvjezdane formacije, što se vidi u obilju mladih plavih zvijezda i rozikastih maglina koje su inkubatori za zvijezde.

Lijeva strana, međutim, izgleda netaknuta. Nju čine naznake prethodne spiralne strukture galaksije, koja je, u svoje vrijeme, prolazila kroz normalnu galaktičku evoluciju.

Galaksija NGC 4490, koja je veća i koja je krivac za ovu pojavu, na dnu je kadra.

Dvije galaksije sudarile su se prije nekoliko miliona godina i sada su udaljene jedna od druge 24.000 svjetlosnih godina.

Njihov „gravitacioni rat“ stvorio je talasaste površine gasa i prašine velike gustine u obje galaksije. Ova aktivnost bila je okidač za pravi nalet zvjezdanih formacija.

Ova galaksija je bliski primjer te vrste kosmičkih sudara koji su bili češći milijarde godina ranije, kada je kosmos bio manji a galaksije bliže jedna drugoj.

Galaksija NGC 4485 je udaljena 25 miliona svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu „Lovački psi“.

Ova nova slika koju nam je obezbijedio svemirski teleskop „Habl“ pomoću svoje širokougaone kamere, daje nam dublji uvid u složenost evolucije galaksija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Duško
Gost
Duško

Slika je jedno a iva teorija ne “pije vodu”… al mora se funkcionisat pa je tako pruhvaceno “jednoumlje” kad je u pitanju kosmos……mali smo mi zemljani

Ahahahha!
Gost
Ahahahha!

Viđu da si vas od pravilnosti, pa ubuduće koristi narodnu poslovicu ,,ne drži vodu”, jer ,,ne pije vodu” ne znači ništa.

Rade
Gost
Rade

Nevjerovatno šta sve možemo vidjeti, otkako je Habl postavljen.

Send this to a friend