Kosmos

Pogledajte šta je Bezos radio u svemiru četiri minuta

Jeff Bezos, Foto: EPA

Američki milijarder Džef Bezos juče je odletio u svemir i vratio se nazad u svojoj raketnoj letjelici “Nju Šepard”, a na putovanju koje je trajalo svega 10-ak minuta društvo su mu pravili njegov brat Mark, srednjoškolac Oliver Dimen i 82-godišnja Voli Fank.

Prema “Blu oridžinu”, vrhunac visine koju je dostigla raketa bio je 107,05 kilometara, čime je Bezosov “Nju Šepard” premašio granicu svemira, takozvanu Karmanovu liniju koja je na oko 100 kilometara. Posada je tada dobila priliku da provede nekoliko minuta u bestežinskom stanju i posmatra Zemlju sa visine, a “najveći prozori u svemiru ikada” to su im i omogućili.

Baš kao i Ričard Branson i njegovi putnici koji su devet dana ranije obavili slično putovanje sa brodom “Virdžin galaktika”, Bezos i njegovi putnici odvezali su se i prevrtali u vazduhu. Kako se vidi na snimku iz unutrašnjosti kapsule objavljenog nakon leta, osnivač “Amazona” – koji je ovu kompaniju napustio kako bi se posvetio “Blu oridžinu” i svemirskom turizmu, sa posadom se divio nedostatku sile gravitacije kad su dosegli visinu od preko 107 km.

“Vau”, čuje se kako neko zadivljeno govori dok su se odvezivali sa svojih sjedišta.

“Ovo je nevjerovatno”, dodao je drugi putnik gledajući kroz prozor.

“Da li je ovo sve što ste mislili da će biti?”, upitao je Bezos Voli Fank, ikonu avijacije koja je šezdesetih obučavana za astronauta, ali im se kao žena tada nije mogla priključiti.

“Fantastično je!”, odgovorila je ona.

Fankova je radosno poljubila Bezosa u obraz.

“Možeš li da pomjeriš ruku malo?”, pita u jednom trenutku Bezos.

Potom se čuje kako se Fankova smije i kaže: “Sviđa mi se ovo!”

Na snimku se vidi kako posada izvodi salto u vazduhu i igraju se hvatanja ping-pong loptice koja se sporo kretala kroz vazduh.

“Ko želi “Skitl” (bombone)?”, upitao je Bezos ostale, a onda “lansirao” jedan u usta Olivera koji je lebdio naopačke.

Posada je ovo pozdravila, a Bezos je potom dodao kesicu tinejdžeru.

“Baci i ti meni jedan”, rekao je.

Jedan je uhvatio, drugi propustio.

“Ok je”, rekao je.

Send this to a friend