Kosmos

Pogledajte: Svemirska letjelica snimila Veneru

Svemirska letjelica na sedmogodišnjem putovanju ka planeti Merkur, projurila je danas pored Venere koristeći silu teže tog Zemljinog susjeda da bi prilagodila svoju putanju ka Merkuru – najmanjoj planeti, najbližoj Suncu.

Lansirana prije skoro dvije godine, dvodjelna evropsko-japanska sonda “Bepi-Kolombo” je napravila crno-bijeli snimak Venere sa udaljenosti od 17.000 kilometara, a na slici je i djelić “selfija” same sonde.

To je bila druga od devet “planetarnih gravitacionih asistencija” potrebnih toj letjelici tokom putovanja do Merkura.

Prva takva “asistencija” bila je brzo prolijetanje oko Zemlje u aprilu.

Evropska svemirska agencija je ukazala da je ta misija, koja je koštala 1,3 milijardi eura, jedna od najizazovnijih do sada.

Ekstremne temperature Merkura, jaka gravitaciona sila Sunca i njegovo zračenje stvaraju “paklene uslove”.

Sonda “Bepi-Kolombo” će još jednom proletjeti oko Venere, a šest puta oko Merkura, da bi usporila prije dolaska na odredište 2025. godine.

U konačnoj orbiti oko Merkura sonda će se podijeliti u dva dijela: evropski orbitalni aparat “Bepi” spustiće se u nižu, unutrašnju orbitu oko Merkura, a aparat “Mio” koji je napravila Japanska agencija za istraživanje svemira, sakupljaće podatke s veće visine.

Obje sonde su tako izgrađene da kod Merkura mogu da podnesu temperature koje se kreću od 430 stepeni Celzijusa na strani okrenutoj Suncu, do minus 180 stepeni Celzijusa u sjenci.

Istraživači se nadaju da će im misija “Bepi-Kolombo” pomoći da saznaju više o Merkuru koji je samo malo veći od Zemljinog Mjeseca, a ima masivno gvozdeno jezgro.

Posljednja svemirska letjelica koja je posjetila Merkur bila je sonda američke NASA-e “Mesindžer”, koja je svoju četvrogodišnju misiju završila 2015. godine.

Samo jednom prije toga sonda je proletjela kraj te planete, takođe je bila američka, “Mariner”, još prije skoro pola vijeka, sredinom 1970-ih godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milutin
Gost
Milutin

Ovo nije snimak nego kompjuterska animacija

Send this to a friend