Kosmos

Polarna svjetlost Aurora Borealis se približava Zemlji

Polarna svjetlost Aurora Borealis, spektakularni vizuelni fenomen koji može da se vidi u arktičkom krugu, mogao bi da bude vidljiv i u drugim djelovima svijeta u narednih nekoliko dana.

Na tome bi trebalo zahvaliti geomagnetnoj oluji koja će pogoditi Zemlju, prenosi BBC.

Geomagnetna oluja je fenomen do koga dolazi zbog promena u Zemljinoj magnetosferi. Događa se usljed sudara solarnog vjetra – odnosno čestica koje prolaze kroz solarni sistem – i Zemljinog magnetnog polja.

Oluja nastaje izbacivanjem koronalnih masa, odnosno emisija solarne plazme koje putuju iz solarnih zona sa jakim magnetnim poljima.

Potrebni su dani da bi oluje i stigle do Zemlje, ali najintezivnije Zemlju pogađaju u roku od svega 18 sati.

Ove nedjelje je geomagnetna oluja doprinijela stvaranju čak tri eksplozije iz sunčevih zona – solarnih predela smanjene površinske temperature. Eksplozije putuju kroz svemir i uništavaju sve što im je na putu.

Kada dođe do Zemlje, eksplozija se suočava sa atomima i molekulima u njenoj atmosferi. Upravo tako nastaje polarna svjetlost na polovima. Na Sjevernom polu naziva se Aurora Borealis, a na Južnom – Aurora Australis.

Nažalost, jake geomagnetne oluje imaju i neke neželjene nuspojave. One mogu da poremete napajanje strujom, komunikacije i satelite.

Neki naučnici sumnjaju i da utiču na poremećaj biološkog sata kod ljudi i izazivaju promjene krvnog pritiska i otkucaja srca.

Ruski astrofizičar Sergej Bogačov kaže da je ovo najjača takva oluja u proteklih 18 mjeseci, ali joj je ipak dao ocjenu tri na skali od jedan do pet.

U Američkoj meteorološkoj agenciji kažu da ove eksplozije nisu opasne i da je malo vjerovatno da bi mogle da ugroze planetu.

Ovo nije ništa u poređenju s Velikom sunčevom olujom iz 1859. godine – najekstremnijom solarnom olujom zabilježenom do sada – kada je polarna svjetlost mogla da se vidi čak i na Bahamima.

U Izvještaju američke Nacionalne akademije nauka piše da bi “teški olujni scenario” mogao da prouzrokuje štetu od jedne do dvije hiljade milijardi dolara samo tokom prve godine, a svijetu bi trebalo četiri do 10 godina da se oporavi.

Srećom, trenutna oluja će vjerovatno biti zapamćena samo kao “pojačana” polarna svjetlost.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Stojcilovic
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stojcilovic
Gost
Stojcilovic

Kako ovaj naslov pokazuje koliko veze nemate sta je polarna svjetlost…

Send this to a friend