Kosmos

Prvi put dvije žene zajedno u svemirskoj šetnji

Foto: Twitter

Američke astronautkinje Kristina Kouk i Džesika Meir danas su zajedno izašle iz međunarodne svemirske stanice da izvedu jednu popravku, čime su obilježile prvi put u šezdesetogodišnjoj svemirskoj istoriji da dvije žene izlaze u svemir.

Prvi izlazak dvije žene u svemir Kristine Kouk i Ane Maklein planiran je bio za mart ali je američka svemirska agencija Nasa morala da ga otkaže tri dana prije planirane akcije zato što nisu imali dva skafandera odgovarajuće veličine za izlazak.

Današnji izlazak je zvanično počeo u 13.38 po centralnoevropskom vremenu i trebalo je da traje nekoliko sati, a zadatak je da se zamijeni jedinica za punjenje baterije koja se pokvarila prošlog vikenda.

Prva Amerikanka koja je izašla u svemir prije 35 godina Keti Saliven je izrazila oduševljene i rekla da je dobro da konačno ima dovoljno žena astronauta obučenih za svemirske šetnje da omoguće da se tako nešto dogodi.

Šefovi Nase kao i žene i drugi širom svijeta navijali su za Kouk i Meir, a istovremeno su mnogi ukazali da će ovako nešto ubuduće vjerovatno postati rutinska stvar, prenosi AP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jemmm
Gost
Jemmm

ONO KAD OVO TREBA DA BUDE VIJEST DANA.
Admine, objavi komentar.

Send this to a friend