Kosmos

Rusi namirisali alkohol u svemirskoj stanici, žalili se NASA

Rusija se žalila NASA zbog misterioznog mirisa alkohola u Međunarodnoj svemirskoj stanici nakon posjete brodu “Spejsiks Kru Dragon”, piše Raša tudej.

“Spejsiks Kru Dragon” je očigledno donio sa sobom “duh zabave”, zajedno sa zalihama, i to pri svojoj prvoj posjeti Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Rusija je poslala žalbu NASA o ovoj “čudnoj situaciji”.

Incident se dogodio početkom marta, kada je stigla posada “Zmaja” na ISS, izjavio je u petak za RIA Novosti šef Centra za obuku kosmonauta Pavel Vlasov.

Kako je to bio probni let, brod je bio bez posade i nosio je teret sa zalihama, kao i lutku astronauta umjesto stvarne posade.

Trećeg marta posada stanice je primijetila jak miris alkohola i obavila neke testove, pri čemu je otkrila neuobičajeno visoku koncentraciju izopropilnog alkohola u vazduhu – oko 6 miligrama po kubnom metru.

Prije dolaska posade “Zmaja”, koncentracija je bila samo djelić miligrama, kaže Vlasov.

Kosmonauti su morali da koriste sisteme za prečišćavanje vazduha, uspjevši na taj način da dovedu koncentraciju na 2 miligrama.

Ruski organi podnijeli su žalbu NASA o pitanju izopropila.

Američka svemirska agencija potvrdila je da je dobila ovo pitanje, opisujući incident kao “zanimljiv”, ali ne i opasan za stanicu i njenu posadu.

“Spejsiks”, takođe, sarađuje u istrazi misteriozne afere sa alkoholom, kaže NASA.

1 Komentar na "Rusi namirisali alkohol u svemirskoj stanici, žalili se NASA"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend