Kosmos

Selfi sa 37.600 kilometara udaljenosti od Zemlje

Foto: Twitter

Izraelski svemirski brod “Berešit” (Postanje) koji leti na Mjesec poslao je prvu fotografiju na kojoj se vidi zastava Izraela, snimljenu u svemiru selfi kamerom, 37.600 kilometara daleko od Zemlje.

Na ploči postavljenoj na letjelici ispod zastave piše “Am Jisrael haj” (Narod Izraela živi) i “Mala zemlja, veliki snovi”, a u pozadini se vidi južna Zemljina hemisfera i Australija. Fotografija je napravljena pošto je prošle nedjelje izveden ključni manevar nakon što je primijećena neispravnost kompjutera.

<<<Izrael poslao prvog robota na Mjesec: Ja sam početak<<<

Letjelica je lansirana prije dvije nedjelje sa Floride iz Kejp Kanaverala na raketi “Falkon 9” privatne kompanije SpejsEks Ilona Maska.

Ako misija bude uspješna, “Berešit” će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doletio na Mjesec i prvi iz Izraela, navode izraelski mediji.

Letjelica je već premašila izraelski rekord u brzini putujući 10,5 kilometara u sekundi, rekao je Ofer Doron, generalni direktor odjeljenja za svemir u Vazdušno kosmičkoj industriji Izrael.

“Berešit”, koji nije veći od mašine za veš, kružiće oko zemlje u sve većim krugovima dok ga ne zahvati Mjesečeva teža i uđe u Mjesečevu orbitu. Slijetanje je planirano za 11. april.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
bobFlatearthFilip
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bob
Gost
bob

50 godina posle navodnog slijetanja prvih ljudi na mjesec,slijece satelit bez ljudske posasade…jos jedan dokaz da je tadasnje slijetanje snimljeno u filmskom studiju!

Flatearth
Gost
Flatearth

Hahaha presmjesno! Bolje bi ja napravio fotoshop od tih strucnjaka

Filip
Gost
Filip

Sad ja treba da vjerujem da je ovo slika iz kosmosa? Jel tako?

Send this to a friend