Kosmos

Sjutra će pored Zemlje projuriti najveći asteroid ove godine

Najveći asteroid koji će proći pored Zemlje ove godine najbliže će joj prići u nedjelju, ali naučnici su rekli da ne treba paničiti jer ne predstavlja prijetnju po planetu.

Divovski svemirski kamen koji naučnici zovu 2001 F032 ima prečnik nekoliko stotina metara i Zemlji će prići na udaljenosti od oko 2 miliona kilometara, rekla je američka svemirska agencija NASA.

Udaljenost je više nego pet puta veća od udaljenosti od Zemlje do Mjeseca.

“Stabilan je, nije na riskantnoj putanji”, rekao je Detlef Košni, stručnjak za asteroide u Evropskoj svemirskoj agenciji, dodavši da će nebeski objekat moći da vide astronomi amateri s odgovarajućom opremom.

“Precizno znamo orbitalni put 2001 F032 oko Sunca otkad je otkriven prije 20 godina i od tada ga pratimo”, rekao je Pol Čodas, direktor Centra za proučavanje objekata bliskih Zemlji.

Ovaj asteroid, koji ima orbitu oko Sunca svakih 810 dana, proletjeće pored Zemlje brzinom od oko 124.000 kilometara na sat.

Nakon bezopasne posjete u nedjelju 2001 F032 će nastaviti sa svojim samotnim putovanjem, nepribližavajući se Zemlji ponovo do 2052. godine, rekla je NASA.

Naučnici planiraju let kako bi izbliza istražili asteroid.

“Ne znamo puno o njemu”, rekao je Košni.

Rekao je da bi pogled izbliza na 2001 F032 pomogao astronomima koji rade na projektima koji se bave skretanjem asteroida.

Asteroid 2001 F032 mogao bi uništiti cijelu državu tamo gdje bi pao, rekao je Košni.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
LeposavaJuda Ben SimonMajaКлодовикPeKaEs
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Leposava
Gost
Leposava

Samo nam asteroid fali!😊

Juda Ben Simon
Gost
Juda Ben Simon

Pravo na Crnu Goru, samo da ne omaši, jedina šansa da se resetujemo, pa sve ispočetka, dako bude bolje, na mnogaja ljeta 🙂

Maja
Gost
Maja

E da je srece da nas pogodi.

Клодовик
Gost
Клодовик

Промашиће да ће за милиметар. 🙂

PeKaEs
Gost
PeKaEs

pi, a mogao je sve rijesiti

Send this to a friend