Kosmos

Spreman za slijetanje u naredna 24 časa: „Odisej“ stigao u orbitu Mjeseca

Ilustracija/Foto: Screenprint YT

Svemirski brod privatne američke kompanije “Intuitiv mašins” stigao je u orbitu Mjeseca uoči planiranog slijetanja na taj Zemljin satelit.

Ovo je prvi pokušaj američkog slijetanja na Mjesec u prethodnih više od 50 godina i prvi slučaj da je to pokušao da učini svemirski brod koji je proizvod privatnog preduzetništva.

Aparat za slijetanje, nazvan „Odisej“, ušao je u kružnu orbitu 92 kilometra iznad površine Mjeseca nakon aktiviranja glavnog raketnog potisnika u trajanju od blizu sedam minuta, saopštila je kompanija.

Pod pretpostavkom da sve ide po planu, očekuje se da će robotska letjelica postepeno spuštati i sletjeti u krater „Malapert A“ u četvrtak.

Aparat nosi nekoliko Nasinih naučnih instrumenata i novih tehnologija.

„Odisej“ je lansiran prije šest dana iz Svemirskog centra „Kenedi“ na vrhu rakete „Falkon 9“ koju je izgradila kalifornijska kompanija „Spejs eks“, u vlasništvu Ilona Maska.

Ukoliko slijetanje uspije, to bi bilo prvo kontrolisano spuštanje jedne američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od „Apola 17“, kada je NASA 1972. godine uspjela da pošalje na Mjesec astronaute Džina Kernana i Harisona Šmita.

Send this to a friend