Kosmos

Šta bi se dogodilo da Mjesec padne na Zemlju?

What If the Moon Fell to Earth?

Dear Moon, please stay where you are.

Gepostet von What.If am Mittwoch, 2. Mai 2018

Jeste li se ikad zapitali šta bi se dogodilo da se Mjesec sruši na Zemlju? Da li bi naša planeta preživjela taj udar? Da li bi se Mjesec raspao djelovanjem Zemljine gravitacije?

Odgovore na ta pitanja pokušala nam je dati ekipa koja stoji iza popularne naučne Facebook stranice What.if.

Mjesec poprilično utiče na život na Zemlji svojim djelovanjem na plimu i osjeku, ali i na klimu našeg planeta. Mogli bismo reći da život na Zemlji čini ugodnijim, ali bi li ga mogao uništiti? Ne jednim udarcem.

Kad bi Mjesec iz nekog razloga počeo padati na Zemlju došao bi do nečeg što se zove Rocheova granica. To je tačka na kojoj su gravitacijske sile koje drže satelit slabije od plimnih sila koje taj satelit pokušavaju rastrgati. Laički rečeno, kad bi se Mjesec približio Zemlji na manje od 18,5 hiljada kilometara plimne sile bi ga rastrgale, a njegovi bi se komadići skupili u veličanstven prsten iznad ekvatora, sličan onom koji ima Saturn.

Ovakva situacija ne bi dugo potrajala, već bi nakon nekog vremena ti komadi počeli padati na Zemlju, poput kiše asteroida, šta bi moglo dovesti do uništenja čitavih gradova. Međutim, naši bi problemi počeli puno prije toga.

Kad bi se Mjesec počeo približavati Zemlji, njegov bi uticaj na plimu bio puno veći. Do vremena kad bi dosegao Rocheovu granicu plime bi bile visoke i do 7.600 metara. Naša planeta bi bila uništena brojnim cunamijima koji bi se događali desetak puta dnevno.

Tako veliki talasi bi otkrivali dno okeana i uništavali sav život u njemu. S druge strane, ovo bi moglo biti rješenje za globalno zagrijavanje. Kako bi nam se Mjesec približavao, tako bi se Zemljina rotacija ubrzavala. Dani bi postajali sve kraći i kraći, a temperatura bi se na globalnom nivou smanjivala.

Ako nas ne bi uništila kiša od stotine hiljada asteroida, ne bismo se imali o čemu brinuti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend