Kosmos

U ranim jutarnjim časovima čeka nas potpuno pomračenje Mjeseca

U ponedjeljak u ranim jutarnjim satima dogodiće se potpuno pomračenje Mjeseca, koje nastaje kad Mjesec uđe u Zemljinu sjenku, pri čemu poprima crveno-smeđu boju.

Ova pojava će trajati od 4 časa i 34 minuta, sve do zalaska Mjeseca ispod horizonta.

Pomračenje Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenku i tada je obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Potpunim pomračenjem Meseca naziva se pojava kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenku, kada samo dio Mjesečevog diska uđe u senku, to je djelimično pomračenje, a ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenku, to se naziva pomračenje u polusjenci.

Za vrijeme potpunog pomračenja Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu, već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje zbog prelamanja svjetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u tom slučaju ponaša poput prizme.

Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

Ovo pomračenje Mjeseca biće jedino potpuno u 2019. i biće vidljivo s čitave zapadne hemisfere, Evrope i zapadnih djelova Afrike, kao i iz sjeverne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da bi je, uz povoljne vremenske prilike, moglo posmatrati nekih 2,8 milijardi ljudi u svijetu.

Najbolje će se videti iz Sjeverne Amerike, navodi NASA i dodaje da će se kao dodatni bonus pomračenje dogoditi tokom “supermjeseca”, kada je Mjesec najbliže Zemlji i stoga se čini većim i svjetlijim.

1 Komentar na "U ranim jutarnjim časovima čeka nas potpuno pomračenje Mjeseca"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend