Kosmos

Uspješna misija kapsule Orion, astronauti se 2025. vraćaju na Mjesec

Foto: NASA/Twitter

Kapsula Orion američke svemirske agencije NASA obletjela je sinoć posljednji put oko Mjeseca i uputila se ka Zemlji, a planirano je da u nedjelju padne u more kod San Dijega.

Zvaničnici tvrde da je tronedjeljni probni let premašio očekivanja, ali najveći izazov predstoji, a to je prolazak kroz atmosferu pri brzini koja je više od 30 puta veća od brzine zvuka.

Kapsula, u kojoj su umjesto posade tri lutke sa senzorima za mjerenje vibracija, kosmičkog zračenja i drugih parametara, prišla je Mjesecu i sa njegove „tamne strane“ koja se ne vidi sa Zemlje.

Kapsula je preletjela i mjesta slijetanja Apola 12 i 14, ali na 1.900 kilometara visine nije moglo da se razazna bilo šta što su astronauti možda mogli ostavili iza sebe prije pola vijeka.

Orion je stigao do Mjeseca 21. novembra, u prvoj misiji od programa Apolo agencije NASA koja je bila prije 50 godina.

Ako probna misija prođe dobro, astronauti bi na let oko Mjeseca mogli da se upute već 2024. godine. Ako i to bude u redu, slijetanje na Mjesec moglo bi da uslijedi 2025. godine.

6

avatar
1000
3
3
0
 
6
Mitarmarkoex yuDragutinKvisling
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ex yu
Gost
ex yu

Ako probna misija prođe dobro, astronauti bi na let oko Mjeseca mogli da se upute već 2024. godine. Ako i to bude u redu, slijetanje na Mjesec moglo bi da uslijedi 2025. godine.A šta se sad eksperimentiše toliko ako su sa mnogo slabijom tehnologijom prije 50 godina bili na mjesecu.Nije valjda da je nestalo dobrih režisera.

Kvisling
Gost
Kvisling

Da mi je kako ove sto su vladali 30 godina i sto su toliko dobra ucinjeli Crnoj Gori i njenom narodu ugurat u tu kapsulu pa ih lansirat u kosmos. Pa neka se bave istrazivanjima ali da se ne vrcu!

Dragutin
Gost
Dragutin

Svi znamo kakvi su bili ti tih 30 godina. Nego me zanima to dobro koje nam donesoše ovi novi? Đe je?

Mitar
Gost
Mitar

Kvisling da te cujemo. Posto ne pominjes ove nove, reci nam jednu granu koju su dotakli a da se nije osusila!!! JEDNU!!!!!

ForzaMNE
Gost
ForzaMNE

Ako Joanikije vidi ovo,ima da sleti prije nasa-e,i onda da kaze da je to vazda srpsko bilo,ima i 800 godina.

marko
Gost
marko

Pa i jes mjesec srpski …to je to ,, onamo namo iza pkanina imora”… mjesec je to.
Srbi su beveski barod ..dosli s neba.. s mjeseca.. to

Send this to a friend