Kosmos

Voda na Mjesecu? Evo kako su to uspeli naučnici

Naučnici Američke svemirske agencije NASA otkrili su formulu za stvaranje vode na površini Mjeseca.

U saopštenju NASA navodi se da čestice nošene takozvanim sunčevim vjetrom udaraju u površinu Mjeseca, a pri određenoj brzini udara stvaraju pogodne uslove za spajanje vodonika i kiseonika, elemenata koji čine vodu.

Stručnjaci su računarskom simulacijom prikazali kako pri interakciji protona i elektrona dolazi do proizvodnje atoma vodonika, koji se potom spajaju sa atomima kiseonika koji se pri toj burnoj reakciji izdvajaju iz molekula SiO2 koji se nalaze u Mjesečevom tlu.

Naučnici tvrde da je za izazivanje takve reakcije za stvaranje molekula OH ili H2O potrebno da naelektrisane čestice udare u površinu Mjeseca brzinom od 450 kilometara na sat.

Pri takvom udaru čestice izazivaju reakciju izdvajanja kiseonika iz molekula u Mjesečevom tlu.

NASA fizičar Vilijam Farel kazao je da svako tlo ima potencijal proizvodnje vode ukoliko bude izloženo sunčevim vjetrovima.

Detaljni izvještaj naučnog istraživanja objavljen je u časopisu JGR Planets.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Optimismus
Gost
Optimismus

Uzeo bih jedan do 300 kvadrata uz obalu mora na Mjeseca. Samo da prvo reču dokle će more napravit, da mi to ne poplave.

Opet
Gost
Opet

Zavrsi prvo vezu u mjesecevo Morsko dobro jer ti je dzabe sva obala ako ne smijes tamo gradit😁

oooo
Gost
oooo

A moras prvo podnijet kompletiran zahtjev za legalizaciju: komplerini obrasci (njih desetak) razne potvrde, projekat, geometri, …. pa da vidis koliko se placa ta kategorija posto ce bit do mora bice vjervatno I i na kraju tek dobijas dozvolu ako sepoklopi izgled, boja fasade, … Radunovic ili onaj “lepi” ce ti o tome bolje rec.

Send this to a friend