Medicina

Američki ljekari odradili transplataciju bubrega sa HIV pozitivnim osobama

Američki ljekari napravili su prvu transplantaciju bubrega u istoriji pri kojoj su i donor i primalac doniranog organa bile HIV pozitivne osobe.

Zahvat je napravljen u klinici Džons Hopkins u Baltimoru.

Dugo je smatrano da HIV pozitivne osobe ne smiju da doniraju bubreg, jer za njih postoji preveliki rizik od razvoja bolesti na preostalom bubregu. Ipak, nova generacija ljekova kojima se HIV pozitivne osobe liječe smatraju se bezbjednim što se tiče mogućih nuspojava od bubrežnih oboljenja.

Transplatacija je obavljena u ponedjeljak, a 35-godišnja donorka Nina Martinez iz Atlante, novinarima je rekla da se “osjeća dobro”.

Rekla je da je inspiracija za odluku o donaciji bubrega pronašla u epizodi TV serije “Gray’s Anatomy”.

“Znala sam da sam ja ta na koju su čekali. Svima koji razmišljaju da krenu istim putem, poručujem da je izvodivo. Upravo sam vam pokazala kako i vrlo sam znatiželjna da vidim ko će me slijediti”, izjavila je ona.

Osoba kojoj je Martinez donirala bubreg odlučila je da ostane anonimna.

Ova operacija je još jedan veliki korak napred u procesu liječenja HIV pozitivnih osoba. Naime, početkom marta u Velikoj Britaniji jedan je pacijent nakon transplatacije koštane srži prestao da bude HIV pozitivan na pretragama koje su uslijedile.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, HIV je još uvijek jedna od najvećih prijetnji za zdravlje čovječanstva, s oko 37 miliona zaraženih ljudi.

Send this to a friend