Medicina

AstraZeneka: Naša buster doza povećava nivo antitijela protiv omikrona

Ilustracija
Ilustracija

Britansko-švedska farmaceutska kompanija “AstraZeneka” je saopštila danas da preliminarni podaci iz ispitivanja sprovedenog na njenoj vakcini protiv kovida-19 “Vakszevria”, pokazuju da, kada se daje kao treća doza, proizvodi više antitijela protiv omikron soja i drugih varijanti, uključujući betu, deltu, alfu i gamu.

Pojačani odgovor u smislu proizvodnje antitijela je primijećen kod ljudi koji su prethodno bili vakcinisani vakcinom „Vakszevria“ ili nekom mRNA vakcinom, saopštio je taj proizvođač ljekova, dodajući da će ove podatke dostaviti regulatorima širom svijeta s obzirom na hitnu potrebu za busterima, prenose agencije.

Kompanija „AstraZeneka“ je razvila vakcinu sa istraživačima sa Univerziteta u Oksfordu, a prošlomjesečne laboratorijske studije su pokazale da je vakcina „Vaksevria“, koja se sastoji od tri doze, efikasna protiv nove varijante koja se brzo širi, prenosi Tanjug.

“Ove važne studije pokazuju da treća doza Vakszevrije, nakon dvije početne doze iste vakcine, ili nakon mRNA vakcine ili inaktivne vakcine, snažno podiže imunitet protiv kovida-19”,  izjavio je šef Oksfordske grupe za vakcine Endrju Polard.

Drugo veliko britansko ispitivanje u decembru je pokazalo da je “AstraZenekina” injekcija povećala nivo antitijela kada se daje kao buster doza nakon početne vakcinacije “AstraZenekinom” vakcinom ili “Fajzerovom”, koja je zasnovana na mRNA tehnologiji.

Međutim, studija je zaključila da su mRNA vakcine koje su napravili “Fajzer” i “Moderna” dale najveći podsticaj antitijelima kada su date kao dodatna doza.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
SuzaMaršal Tito
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Suza
Gost
Suza

Mnogi se spasise laka im crna zemlja
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

Maršal Tito
Gost
Maršal Tito

Rijesili da potamane narod

Send this to a friend