Medicina

Bajontek i Fajzer planiraju testiranje univerzalne vakcine protiv koronavirusa

Ilustracija, Foto: Twitter

Partnerske kompanije Bajontek i Fajzer planiraju u drugoj polovini godine da započnu testiranje vakcina sljedeće generacije koje štiti od širokog spektra koronavirusa. Ove vakcine će testirati na ljudima.

Njihov eksperimentalni rad na vakcinama koji prevazilazi trenutni pristup uključuje vakcine za poboljšanje T-ćelija, dizajnirane da prvenstveno zaštite od teških bolesti ako virus postane opasniji, i pan-koronavirusne vakcine koje štite od šireg spektra virusa i njegovih mutacija, prenosi Reuters.

U slajdovima prezentacije postavljenim na sajtu Bajonteka, njemačka biotehnološka kompanija rekla je da je njen cilj da „obezbijedi trajnu varijantu zaštite“.

Dva partnera, proizvođači najkorišćenih vakcina protiv kovida-19 u zapadnom svijetu, trenutno razgovaraju sa regulatorima o poboljšanim verzijama svojih uspostavljenih vakcina kako bi se bolje zaštitili od varijante omikron i njenih podvrsta.

Uporna mutacija virusa u nove varijante koje lakše izbjegavaju zaštitu vakcinom, kao i slabljenje imunske memorije kod ljudi, doveli su do hitne potrage kompanija, vlada i zdravstvenih tijela za pouzdanijim sredstvima zaštite.

Kao dio nastojanja da dalje unaprijedi svoje poslovanje sa zaraznim bolestima, Bajontek je rekao da nezavisno radi na preciznim antibioticima koji ubijaju superbakterije koje su postale otporne na trenutno dostupne anti-infektive.

Bajontek, koji nije rekao kada bi ispitivanja mogla da počnu, oslanja se na tehnologiju “PhagoMed”, koju je nabavila u oktobru prošle godine.

Bečki proizvođač antibiotika radio je na enzimima koje proizvode virusi koji ubijaju bakterije, a koji probijaju ćelijski zid bakterija.

Infekcije otporne na ljekove su u porastu, a izazvane su prekomjernom upotrebom antibiotika.

Istraživači javnog zdravlja navode da je ukupan broj ljudi koji godišnje umiru od infekcija otpornih na antibiotike u SAD i Evropskoj uniji je blizu 70.000.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Tatini Meleoni
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tatini Meleoni
Gost
Tatini Meleoni

Pro level vakcina…
Muuuuuu

Send this to a friend