Medicina

Britanska agencija za ljekove: Vakcina AstraZenece ne izaziva krvne ugruške, nastavite vakcinaciju

Arhiva

Britanska regulatorna agencija za ljekove i zdravstvene proizvode tvrdi da vakcina protiv covid-19 infekcije, proizvođača  AstraZenece ne izaziva krvne ugruške te da je sigurna za upotrebu.

Kako navode, imunizacija ovom vakcinom može nastaviti, a ovakve tvrdnje su uslijedile nešto prije zvanične odluke Evropske agencije za lijekove (EMA) koja bi danas trebala saopštiti svoju preporuku na osnovu sprovedenih naknadnih analiza.

“Dostupni dokazi ne sugerišu da krvne ugruške  uzrokuje AstraZenecina vakcina. Tvrdimo da nakon detaljnog pregleda izvještaja o takvim slučajevima kao i podataka o prijemu u bolnice i evidencija ljekara opšte prakse”, rekli su čelnici britanske agencije.

Na kraju su poručili da koristi vakcine AstraZenece nadmašuju sve rizike i da ljudi ima pravo vakcinisati se njom i zaštititi svoje i zdravlje najbližih, piše CNN.

Podsjećamo da je više od desetak zemalja obustavilo upotrebu vakcine AstraZenece nakon što su se u javnosti pojavile informacije da su pojedine osobe dobile krvne ugruške kao nuspojavu nakon obavljene imunizacije.

 

Send this to a friend