Medicina

CureVac čeka odobrenje, namjeravaju proizvoditi 300 miliona vakcina godišnje

Ilustracija

Globalni lanac isporuke proizvedenih vakcina protiv Covida-19 ometen je zabranama SAD i to stvara probleme kompanijama koje pokušavaju da pojačaju proizvodnju u Evropi. Izjavio je to jedan od osnivača njemačke firme CureVac Florian fon der Mulbe.

Fon der Mulbe je izrazio nadu da će vakcina CureVac dobiti odobrenje od Evropske agencije za ljekove (EMA) u tekućem kvartalu i potvrdio prognozu da će proizvoditi 300 miliona doza godišnje.

Prema njegovim riječima, proizvođači vakcina koji nastoje da povećaju proizvodnju u Evropi suočeni su sa ozbiljnim problemima jer SAD na osnovu Zakona o odbrani proizvodnje traže da se prvo ispune kriterijumi za njihovo tržište.

“Ometen je globalni lanac isporuke jer bez obzira na to da li su u pitanju hemikalije, oprema, filteri ili crijeva, američki proizvođači moraju prvo da ispune zahtjeve u SAD, a to znači pad na listi isporuke”, naglasio je Fon der Mulbe.

CureVac, u saradnji s Bayerom, razvija vakcinu na osnovu tehnologije MRNA u svom postrojenju u Tubingenu.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Prč
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Posto se u zadnje vrijeme sve cesce spominje fasizam.jel ovo fasizam sto radi amerika? I pored toga sto imaju dovoljno vakcina,ne dozvoljavaju da i ostatak svijeta dodje do njih.jasna je racunica.ko brze izadje iz kovid krize izaci ce brze i iz ekonomske.zato usporava vakcinaciju evrope prvenstveno.zato je svaka veca zemlja razvijala vakcinu za sebe,jer znaju dace u jednom momentu biti… Više »

Send this to a friend