Medicina

Da li je pronađen krivac za najteže simptome zaraze koronavirusom

Foto: Twitter

Nauka je, izgleda, pronašla krivca za najteže simptome kovida-19 i u pitanju je peptid koji se zove bradikinin. Vjeruje se da bi on mogao da bude odgovoran za različite i ponekad smrtonosne simptome koji su viđeni kod pacijenata zaraženih novim koronavirusom.

Ljekovi za kontrolu bradikinina već postoje, a trenutno se sprovode njihova testiranja na pacijentima oboljelima od kovida-19, u svrhu potencijalne terapije protiv te bolesti, piše New Scientist, a prenosi zagrebački N1.

Bradikinin inače pomaže u regulisanju krvnog pritiska, a kod nekih ljudi, novi koronavirus, čini se, gura proizvodnju bradikinina “u petu brzinu”. To može dovede do svojevrsne “oluje bradikinina” u ljudskom tijelu, koja pak izaziva niz simptoma koji su učestali kod kovida.

Renuka Roš sa Univerziteta Istern Mičigen kaže da bi takva oluja u ljudskom tijelu mogla da objasni zašto je toliko aspekata ove bolesti razdvojeno, na primjer, bolovi u mišićima, blaži oblik bolesti kod žena nego kod muškaraca, i sklonost Afroamerikanaca da razviju komplikacije zbog zaraze novim koronavirusom.

Tim američkih naučnika još je u julu objavio studiju u kojoj su proučavali ekspresiju gena u uzorcima plućne tečnosti, uzete iz devet pacijenata u Kini i uporedili nalaze s uzorcima grupe ljudi koji nisu imali kovid-19.

Kod kovid-19 pacijenata su pronašli dokaze prekomjerne ekspresije gena odgovornih za proizvodnju bradikinina, a kod grupe koja nije bila zaražena, sniženu ekspresiju gena koji proizvode enzime koji drže bradikinin pod kontrolom.

Bradikinin širi krvne sudove i čini ih više propusnim, visoka količina bradikinina može da dovede do curenja iz krvnih sudova, pogotovo u područjima tijela koja su bogata krvnim sudovima, poput pluća. Isto tako, bradikinin može da razgradi prepreku između krvi i mozga, što sugeriše moguć uzrok zbunjujućih neuroloških simptoma bolesti.

Kanadski stručnjak Džo Peninger smatra da hipoteza s bradikininom ima smisla jer novi koronavirus napada ACE-2 receptore u ćelijama, a oni su zaduženi i za obuzdavanje nivoa bradikinina. S obzirom na to da virus umanjuje sposobnost tih receptora, nivo bradikinina u ljudskom tijelu može da se izmakne kontroli, kaže Peninger.

Ranije spomenuti tim američkih naučnika u studiji objavljenoj u julu, otkrio je prekomjernu ekspresiju gena u tijelima pacijenata oboljelih od kovida-19, bolesti koja je odgovorna za proizvodnju hijaluronske kisjeline, koja kad se pomiješa s tečnošću, poput one koju krvni sudovi mogu da puštaju u pluća, postaje želatinasta. To objašnjava i najteže simptome zaraze novim koronavirusom, odnosno otežano disanje.

Srećom, ljekovi koji kontrolišu nivo bradikinina i hijaruonske kiseline postoje i prije izbijanja pandemije. Zato je u julu u Holandiji počelo preliminarno testiranje lijeka icatibanta na devetoro pacijenata na respiratorima.

Icatibant je u preliminarnim testiranjima bio efikasan kod osam od tih devet pacijenata.

Trenutno se sprovode nove studije u SAD i Evropi u kojima se testira još jedan lijek za kontrolu bradikinina – lanadelumab. Nakon tih studija cilj je sprovesti testiranja na stotinama pacijenata širom svijeta, piše Zimo.

Send this to a friend