Medicina

EU najavila da će do jula vakcinisati 70 odsto stanovništva i postići kolektivni imunitet

Ilustracija

Šef radne grupe Evropske unije za vakcine rekao je da će EU moći proizvesti dovoljno doza za postizanje “imuniteta krda” odrasle populacije EU do sredine jula.

“Uvjereni smo da ćemo uspjeti proizvesti dovoljan broj vakcina kako bismo postigli cilj kolektivnog imuniteta, što znači da bi 70 posto odrasle populacije bilo vakcinisano do sredine jula”, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tieri Breton .

Breton je na Twitteru napisao da će EU “imati doze potrebne za ispunjavanje cilja Operativne grupe EU za vakcine”.

Naglasio je da bi u drugom tromjesečju trebalo podijeliti više od 400 miliona doza.

“Države članice moraju biti spremne ubrzati proces vakcinisanja”, rekao je, dodajući da se proizvodnja vakcina u EU udvostručuje svakog mjeseca u 53 proizvodna pogona. Do kraja 2021. godine proizvodni kapacitet dosegnuće tri milijarde doza vakcina godišnje.

Malta prednjači u EU s 47 posto vakinisanog stanovništva, a slijedi Mađarska s 37 posto. U Njemačkoj je samo 22,6 posto stanovništva vakcinisano, 22,3 u Španiji, 20,5 u Francuskoj i 19,9 posto u Italiji.

Evropska komisija, izvršna vlast EU, objavila je ranije ove sedmice da će osigurati do 1,8 milijardi doza vakcibne BioNTek-Fajzer od 2021. do 2023. godine.

Send this to a friend